Πανηγυρίζει και αγάλλεται το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νικήτα του Αχεντριά και των Αστερουσίων, δια την Αγιοκατάταξη του Αγίου Ευμενίου του νέου, διότι από την τότε Ιερά Μονή του Αγίου Νικήτα, ξεκίνησε ο μοναχικός βίος του Αγίου Ευμενίου. Στον Άγιο Νικήτα παρέμεινε για τρία έτη δόκιμος μοναχός. Στον σπηλαιώδη ναό του Αγίου εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός και διακόνησε τη Μονή της μετανοίας του.
Η μαρτυρία συγχωριανού του Αγίου Ευμενίου, ανώτατου δικαστικού Αρεοπαγίτη και συγγενή του, είναι αποκαλυπτική. «Κατά την κουρά του εις μεγαλόσχημο, στον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Νικήτα, από τον Γορτύνης κυρό Τιμόθεο, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, ο Άγιος Ευμένιος κατέστη για μια και πλέον ώρα μέτοχος αοράτων μυστηρίων, κοινωνός του Θείου γνόφου. Στην ξεχωριστή αυτή πνευματική κατάσταση μετείχαν ανάλογα και οι προσκυνητές που παρευρίσκοντο στην ακολουθία».
Εκζητούντες τη χάρη και το έλεος του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, Αγίου Ευμενίου, γνωρίζουμε στους ευσεβείς χριστιανούς ότι θα τελεστεί, στο σπηλαιώδη ναό του Αγίου Νικήτα, Αρχιερατικός Εσπερινός και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, επί τη πασχαλία χαρά της Αγιοκατατάξεως του Αγίου Ευμενίου, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:
Κυριακή του Θωμά, 01-05-2022 και ώρα 06:00΄ μ.μ.: Αρχιερατικός Εσπερινός.
Δευτέρα, 02-05-2022 και ώρα 07:00΄ π.μ.: Όρθρος και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νικήτα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της οροσειράς των Αστερουσίων, κοντά σε ένα μικρό φοινικόδασος.
Είναι ένας σπηλαιώδης ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Νικήτα, ο οποίος χρονολογείται στο 17ο αιώνα.
Οι κάτοικοι ευλαβούνται ιδιαίτερα τον Άγιο Νικήτα από τις θαυματουργικές Του παρουσίες και τα θαύματα που επιτελεί.
.
Από τον εικονογραφικό διάκοσμο του ναού σώζονται μονάχα μερικές τοιχογραφίες ενώ αριστερά του ιερού Βήματος, σε μικρότερο σπήλαιο που λειτουργεί ως Διακονικό, εκχέεται αγίασμα από σταλακτίτες
Ο Άγιος Νικήτας, όπου σώζονται λίγες τοιχογραφίες, ήταν αρχικά ερημητήριο μοναχών, μεταξύ δε των ετών 1948–1959 λειτούργησε ως Μονή.
Με τον Άγιο Νικήτα Αχεντριά συνδέονται τα ακόλουθα ονόματα, οι οποίοι ασκήτευσαν, ηγουμένευσαν ή άσκησαν εποπτεία στο χώρο, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα:
– Γρηγόριος Καραγιαννάκης (1904-1905)
– Παρθένιος Λυκάκης (1910)
– Ευστάθιος-Ευμένιος Φιλιππάκης (≈ 1940)
– Γεδεών Γοραντωνάκης (≈ 1940)
– Παρθένιος (;) (≈ 1940)
– Νεόφυτος (;) (≈ 1940)
– Αρχιμ. Ιερόθεος Κωστομανωλάκης (1948-1959) [Ηγούμενος]
– Ιερομ. Σωφρόνιος-Ευμένιος Σαριδάκης (1948)
– Ιερομ. Ευμένιος Λυκάκης (1948)
– Ιερομ. Τιμόθεος Καρπουζάκης (1948)
– Ιερομ. Νεόφυτος Μαρκάκης (1960)
– Ιερομ. Αναστάσιος Λεονταρίδης (1992) [Τέλεση Ι. Ακολουθιών]
– π. Στυλιανός Συμιανάκης (1994) [Τέλεση Ι. Ακολουθιών]