Ροή Ειδήσεων

Το Πατριαρχείο Μόσχας ανέλαβε πρωτοβουλία αποκατάστασης παιδιών από τη Συρία, θυμάτων του πολέμου

 

Με την πρωτοβουλία της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο κτίριο του Μετοχίου της στη Δαμασκό εγκαινιάσθηκε ένα μοναδικό Κέντρο Παιδικής Αποκατάστασης και Προθετικής, όπου άρχισε να παρέχεται βοήθεια σε παιδιά από τη Συρία, τα οποία ακρωτηριάσθηκαν κατά την πολεμική σύρραξη. Κορυφαίοι Ρώσοι ιατροί-αποκαταστασιολόγοι, καθώς και ιατροί άλλων ειδικοτήτων βοηθούν στην αποκατάστασή τους και τα μαθαίνουν να αρχίσουν μια φυσιολογική ζωή.

Στην εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος» του τηλεοπτικού δικτύου «Ρωσία 24», ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία παροχής βοήθειας στα παιδία της Συρίας και στο ίδιο το Κέντρο, στα εγκαίνια του οποίου συμμετείχε στις 6 Μαρτίου.

«Προ ολίγων ετών αρχίσαμε το πρόγραμμα αποκατάστασης εκείνων των παιδιών από τη Συρία, τα οποία είχαν ανατιναχθεί σε νάρκες, ή με άλλο τρόπο τραυματιστεί κατά την πολεμική σύρραξη», επεσήμανε ο ιεράρχης και συνέχισε: «Υπάρχουν τα πιο διαφορετικά περιστατικά: λ.χ. ένα αγοράκι, που αργότερα ήρθε για θεραπεία στη Μόσχα, το πλησίασε κατά το διάλειμμα στο σχολείο ένας άνθρωπος και του προσέφερε ένα παιχνίδι. Μόλις απομακρύνθηκε, το παιχνίδι εξερράγη στα χέρια του παιδιού, με αποτέλεσμα το αγοράκι να χάσει και τα δυο του χέρια».

Πολλά από τα τραυματισμένα παιδιά έχουν υποστεί ταυτόχρονα πολλαπλές βλάβες: έχασαν την όρασή τους και κάποιο από τα άκρα τους, συμβαίνει δε να έχουν υποστεί περισσότερους του ενός ακρωτηριασμού.

«Αρχίσαμε να μεταφέρουμε αυτά τα παιδιά στη Ρωσία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ, υποδεικνύοντας ότι η ενασχόληση με τέτοιους ασθενείς προϋποθέτει τη συμμετοχή πάρα πολλών ειδικών, διότι εάν το παιδί έχασε τα άκρα του, δεν αρκεί να τοποθετηθεί η πρόθεση. Πρέπει να διδαχθεί να χρησιμοποιεί αυτή την πρόθεση, ο τραυματίας οφείλει να υποβληθεί σε ολοκληρωμένη ψυχολογική αποκατάσταση.

«Όταν έρχονταν αυτά τα παιδιά, δεν ήξεραν να χαμογελούν, σχεδόν δεν ομιλούσαν. Τους έδιναν χαρτί και χρωματιστά μολύβια, επέλεγαν το μαύρο και ζωγράφιζαν πυραύλους και βόμβες. Αυτά μόνον ήταν στο κεφάλι τους. Ασχολήθηκαν μαζί τους ψυχολόγοι, αποκαταστασιολόγοι, ιατροί, οι οποίοι ασχολούνται με τη διόρθωση της σπονδυλικής στήλης (κατά κανόνα, εάν το παιδί χάνει κάποιο άκρο, αυτό επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη, αλλάζει το σχήμα του σώματος). Γενικότερα, χρειάσθηκε μια μεγάλη ολοκληρωμένη δουλειά», διαπίστωσε ο ιεράρχης.

Επίσης υπενθύμισε ότι σε αντίθεση με τους ενηλίκους, το παιδί μεγαλώνει και περίπου μια φορά ανά εξάμηνο τα ακρωτηριασμένα παιδιά χρειάζονται νέες προθέσεις, επομένως, πρέπει να τελούν υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. «Αντιληφθήκαμε πολύ γρήγορα ότι δεν θα μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να μεταφέρουμε τα παιδιά στη Ρωσία και να τους παρέχουμε την κατάλληλη βοήθεια, για τον λόγο αυτό με έδρα το Μετόχι της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Δαμασκό (πρόκειται για ένα τετραώροφο κτήριο με υπόγειο και ξεχωριστή είσοδο) δημιουργήσαμε το Κέντρο Αποκατάστασης, όπου τα παιδιά που έχασαν άκρα ή την όρασή τους θα τελούν υπό μόνιμη παρακολούθηση, θα τους αναλάβουν ειδικοί», εξήγησε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας.   

Όπως επεσήμανε ο ιεράρχης, στα εγκαίνια αυτού του μοναδικού Κέντρου Αποκατάστασης δόθηκε μεγάλη προσοχή από τη συριακή κοινή γνώμη. Στην τελετή των εγκαινίων ήταν παρόντες υπουργοί της κυβέρνησης της Συρίας, ο δήμαρχος της Δαμασκού, τοπικοί άρχοντες, θρησκευτικοί και κοινωνικοί παράγοντες.

Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομικής στήριξης της πρωτοβουλίας ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ είπε: «Ναι, τώρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρίσκουμε τους σχετικούς πόρους. Αλλά απευθυνθήκαμε στο Ίδρυμα Υποστήριξης Χριστιανικού Πολιτισμού και Κληρονομιάς, με τη συνδρομή του οποίου καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτό το Κέντρο και να ετοιμάσουμε το σχετικό χώρο εντός του Μετοχίου. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες το Ίδρυμα θα εξετάσει την αίτησή μας να χορηγήσει τα μέσα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό το ευγενές και πολύ σημαντικό έργο, που ξεκίνησε με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου και με τη συμμετοχή του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι΄».