Τέσσερις οικισμοί του Εβρου θα μετατραπούν σε οίκοι μικρών Μουσείων
Πλούσιο λαογραφικό υλικό, το οποίο βρισκόταν στα όρια της εγκατάλειψης συγκεντρωμένο από τους πολιτιστικούς συλλόγους των οικισμών Μάνη, Βρυσικά, Φτελιά και Νεοχώρι, στον Εβρο, αξιοποιείται με πρωτοβουλία του ΕΜΘ με στόχο να ενισχυθούν οι αγροτικοί οικισμοί να αναδειχτεί η πολιτιστική φυσιογνωμία κάποιων αγροτικών οικισμών και παράλληλα να γίνουν πόλοι έλξης, να γίνουν τόποι προορισμού, σημεία αναφοράς σε τουριστικά ταξίδια και επισκέψιμοι χώροι.
«Το σκεπτικό μας ήταν ότι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις συλλογές να γίνουν σημεία αναφοράς αναπτύσσοντας σε κάθε χωριό όμως μια διαφορετική θεματολογία .Δηλαδή δεν μπορεί κανείς να βλέπει σε χώρους αποθηκευμένα απλώς ξύλινα εργαλεία και κάποια υφάσματα η ρούχα υφαντά, έτσι λοιπόν με αφορμή και με βάση το υλικό και την ανθρωπογεωγραφία του οικισμού πήραμε την πρωτοβουλία να τα αξιοποιήσουμε αναπτύσσοντας όμως διαφορετικές θεματικές ενότητες για το κάθε ένα από αυτά» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η κ.Αγγελική Γιαννακίδου πρ .και ιδρύτρια του ΕΜΘ.
Σύμφωνα με την κ. Γιαννακίδου το υλικό ήταν σε κακή κατάσταση και ήταν οριακός ο χρόνος τον οποίο είχαμε στην διάθεση μας για να παρέμβουμε και να ψηφιοποιήσουμε όλο αυτό το υλικό.
«Το να καταγράψεις αυτές τις συλλογές και από τους 4 οικισμούς και να έχεις ένα πλήρη ψηφιοποιημένο αρχείο χρειάστηκε ένας χρόνος περίπου και ήταν πολύ δύσκολο, ενώ οι μουσειολογικές ς μελέτες έγιναν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών από το τμήμα μουσειολογίας,» είπε η κ.Γιαννακίδου.
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι αυτοί οι μικροί «οίκοι μουσείων» που θα δημιουργηθούν στους τέσσερις οικισμούς δεν ανήκουν στο ΕΜΘ, αλλά στις κοινότητες και τους συλλόγους.
«Από την αρχή ήταν ξεκάθαρος ο ρόλος του Μουσείου ότι ήταν παρεμβατικός και σε μια συνεργασία με την κοινωνία να αναδείξουμε αυτό το κομμάτι. Κατ αρχήν έτσι όπως είναι εγκαταλελειμμένο υποτιμά την περιοχή παρά την αναδεικνύει. Αρα το υλικό αυτό θα πρέπει να εκτεθεί σε ένα ύφος και σε ένα επίπεδο το οποίο τιμά την κοινότητα και όλους τους θράκες και δεύτερο αυτή η σύνδεση να μπορέσει να γίνει τόπος προορισμού,» είπε.
Τις μουσειολογικές μελέτες της δράσης του Δικτύου Αγροτικών Μουσείων θα παρουσιάσει την Παρασκευή στις 6.30μμ στο αμφιθέατρο του Διδυμοτείχου το ΕΜΘ σε συνεργασία με το Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μουσειακές Σπουδές των τμημάτων Ιστορίας & Αρχαιολογίας και Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και το τμήμα Συντήρησης και έργων τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τους Δήμους Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.