Εβραίος αναγνώρισε σε γκράφιτι της Πάτρας την οικογένεια του! Μία ιστορία αλληλεγγύης Ζακυνθινών πρός Εβραίους (ΒΙΝΤΕΟ)
Η ιστορία της διάσωσης των Εβραίων στη Ζάκυνθο, της μοναδικής εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα που διασώθηκε στην ολότητά της από την εξόντωση των ναζί στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, η οποία αριθμούσε 275 μέλη, έχει εμπνεύσει συγγραφείς αλλά και σκηνοθέτες.
Αυτή τη φορά όμως η εκπληκτική ιστορία αλληλεγγύης εν καιρώ πολέμου αναβίωσε μέσα από μια τοιχογραφία και τη δύναμη των social media.
Η τελευταία τοιχογραφία του Κλεομένη Κωστόπουλου με τον τίτλο «Αλληλεγγύη», μια συνεργασία του Artists 4 Israel και της Art In Progress, ολοκληρώθηκε στην οδό Ζακύνθου 36, στην Πάτρα.
Το πιο συγκλονιστικό όμως στην τοιχογραφία αυτή είναι ότι Εβραίος είδε μέσω facebook την ανάρτηση με την τοιχογραφία και αναγνώρισε την οικογένειά του ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό, όπως φωτογραφήθηκαν στο νησί της Ζακύνθου το 1953.
Η ιστορία με λίγα λόγια
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής με την βοήθεια των χριστιανών κατοίκων της Ζακύνθου, οι εβραίοι φυγαδεύτηκαν κρυφά σε μακρινά χωριά στα ορεινά ή κρύφτηκαν προσωρινά μέσα σε αποθήκες.
Πλαστογραφήθηκαν πιστοποιητικά και ταυτότητες έτσι ώστε οι εβραίοι να περάσουν για χριστιανοί. Μολονότι όλοι οι κάτοικοι ήξεραν τι συνέβαινε, κανείς δεν αποκάλυψε κάτι στους Γερμανούς. Όταν έληξε η προθεσμία, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος και ο τότε Δήμαρχος Καρρέρ, παρέδωσαν στους Γερμανούς τον κατάλογο με τα ονόματα και δεν ήταν αλλά απο τα 2 δικά τους.
Οι εβραίοι παρέμειναν κρυμμένοι μέχρι την απελευθέρωση του νησιού, τον Σεπτέμβριο του 1944. Έτσι σώθηκαν και οι 275.
Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, το κράτος του Ισραήλ το 1978, τίμησε τον μητροπολίτη Χρυσόστομο και τον δήμαρχο Λουκά Καρρέρ για την αυτοθυσία και την ηρωική τους στάση απέναντι στο Ολοκαύτωμα.
Ανακηρύχθηκαν «Δίκαιοι των Εθνών» και η Ζάκυνθος «Νησί των Δικαίων».
Σήμερα, η ηρωική πράξη των δύο ανδρών διδάσκεται στα σχολεία του Ισραήλ
Δείτε στο video που ακολουθεί τι δήλωσε ο καλλιτέχνης αλλά και ο κ.Μωυσής Μόρδος, ο οποίος είναι απόγονος μιας από τις οικογένειες των διασωθέντων, καί που απεικονίζεται στην τοιχογραφία, στη αγκαλιά του μπαμπά του..