Προσκυνητής στήν Ανταρκτική ο Πατριάρχης Μόσχας
Κτίστηκε πάνω στο νησί του Βασιλέως Γεωργίου, κοντά στον ρωσικό ερευνητικό σταθμό Μπελινγκχάουζεν, με πρωτοβουλία μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Ενας ναός στην Ανταρκτική» η οποία μάλιστα υποστηρίχθηκε από τον τότε Πατριάρχη Μόσχα Αλέξιο Β'.
Η οργάνωση συγκέντρωσε μεγάλα χρηματικά ποσά από δωρεών και μετά από διαγωνισμό επιλέχθηκε μια ιδιωτική εταιρία αρχιτεκτόνων για τον σχεδιασμό του ναού.
Οι καιρικές συνθήκες στην Ανταρκτική είναι δύσκολες, περιλαμβάνοντας δυνατούς ανέμους και ισχυρές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις. Οι κορμοί των δέντρων στερεώθηκαν με ειδικές αλυσίδες, ενώ μια ειδική επένδυση στο εσωτερικό προφυλάσσει την εκκλησία από το νερό της βροχής.
Τα θυρανοίξια του ναού έγιναν τον Φεβρουάριο του 2004. Εκτός από τους ρώσους ερευνητές, την εκκλησία επισκέπτονται και επιστήμονες από τους ερευνητικούς σταθμούς που έχουν δημιουργήσει στην γύρω περιοχή η Χιλή, η Πολωνία και η Κορέα.
Ο ιερέας της εκκλησίας λέει χαρακτηριστικά: «Η εκκλησία μόνο με την παρουσία της εδώ λέει πολλά! Για κάθε πιστό, όχι μόνο για τους Ρώσους αλλά κυρίως για τους ξένους, η εμφάνιση μιας εκκλησίας στο… πουθενά δηλώνει απερίφραστα την παρουσία του Θεού στην Ανταρκτική ή ακόμη καλύτερα θα έλεγα… ο Θεός είναι παντού!».