Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου προετοιμάζεται για το Ιωβηλαίο του 2025
Το Ιωβηλαίο έτος 2025 πλησιάζει και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου ετοιμάζεται για αυτή τη μεγάλη γιορτή της πίστης.
Ο καρδινάλιος Mauro Gambetti, Αρχιερέας της Βασιλικής του Βατικανού, μας λέει τα πάντα για τις προετοιμασίες και την αναδιοργάνωση που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αυτή τη συνέντευξη στα ΜΜΕ του Βατικανού.
Σεβασμιώτατε, στις 11 Φεβρουαρίου ο Πάπας Φραγκίσκος περιέγραψε το Ιωβηλαιο έτος ως «δώρο χάριτος» που πρέπει να βιωθεί μέσα από «προσκυνήματα, τέρψεις, ζωντανές μαρτυρίες πίστεως». Στην επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Φισικέλα, ο Πάπας καλεί τη χριστιανική κοινότητα να ζήσει το Άγιο Έτος «με όλη την ποιμαντική του σημασία». Με ποιον τρόπο νιώθετε συμμετοχή;
Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου αισθάνεται επίσης ότι καλείται να καλωσορίσει την πρόσκληση του Πάπα να προετοιμαστεί για το Άγιο Έτος σε αυτά τα τρία χρόνια που οδήγησαν σε αυτό, συνεχίζοντας τη συνέχεια και την καινοτομία της αποστολής της.
Ειδικότερα, η Βασιλική προετοιμάζεται για το μεγάλο Ιωβηλαίο του 2025 με το σημάδι του Αποστόλου Πέτρου, ο οποίος στην πρώτη από τις δύο Επιστολές που του αποδίδονται, απευθύνεται στους μικρασιατικούς πιστούς, καλώντας τους πάνω απ' όλα να ξαναβρούν την πνευματική βάση για ελπίδα:
Δόξα στον Θεό και Πατέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού! Με το μεγάλο του έλεος μας γέννησε σε μια ζωντανή ελπίδα μέσω της ανάστασης του Ιησού Χριστού από τους νεκρούς (Α' Πέτρου 1:3).
Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου επιθυμεί να συνεχίσει να προσφέρει πνευματική τροφή για «προσκυνητές της ελπίδας», όπως τους αποκαλεί ο Πάπας Φραγκίσκος, ένα μέρος όπου θα βιώσουν τη συμφιλίωση που απορρέει από τη συνάντηση με τον Ιησού και να εγείρουν μια ομόφωνη προσευχή για τη βασιλεία της δικαιοσύνης Του και η ειρήνη μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, η Βασιλική στοχεύει επίσης να είναι ένας τόπος συνάντησης και προβληματισμού σχετικά με τα θέματα της αδελφότητας και του περιβάλλοντος που επέλεξε ο Άγιος Πατέρας για να βοηθήσει τον κόσμο που έχει πληγεί από την πανδημία και τους συνεχείς πολέμους να φτάσει σε αναγέννηση της οποίας όλοι νιώθουμε το επείγον».
Πώς προετοιμάζεστε για το Ιωβηλαίο;
Η συνηθισμένη και εξαιρετική ποιμαντική φροντίδα της Βασιλικής ανανεώνεται για να «κρατήσει αναμμένη τη δάδα της ελπίδας».
Πρώτα απ 'όλα, εξετάζουμε την πνευματική άποψη για να προσφέρουμε τη δυνατότητα να βυθιστεί κανείς στην προσευχή και τη λατρεία. Στη συνέχεια, από εκκλησιαστική άποψη, να ενθαρρύνει συναντήσεις με την Πετρική πνευματικότητα στον τόπο του τάφου του. Τέλος, από πολιτιστική άποψη, να επιτρέψει στους ανθρώπους να συλλογιστούν τα έργα ιερής τέχνης στη Βασιλική.
Ενόψει του επικείμενου Ιωβηλαίου, η Βασιλική ετοιμάζεται να υποδεχθεί εκατομμύρια προσκυνητές που αναμένεται να έρθουν από όλο τον κόσμο. Από φέτος προτείνεται μια σειρά εκδηλώσεων, που διατυπώνονται σε μια περίοδο τριών ετών γύρω από τα θέματα της εγγύτητας και της φροντίδας (2022), της συμφιλίωσης και της κάθαρσης της μνήμης (2023) και της «πολιτικής αγάπης» (2024). το 2025 το μονοπάτι θα οδηγήσει στην Ιωβηλαιακή εμπειρία της (καθολικής) αδελφότητας των «προσκυνητών της ελπίδας».
Οι θεματικές περιοχές που θα επιλεγούν για την τριετή περίοδο προετοιμασίας θα συνοδεύουν το πρόγραμμα της Επιτροπής Ιωβηλαίου. Ταυτόχρονα, χάρη και στη νέα δυναμική που συνδέεται με τη λειτουργική εμψύχωση και την ποιμαντική φροντίδα τόσο του Κεφαλαίου όσο και της Ενορίας της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, αναδιοργανώνονται οι λειτουργικοί εορτασμοί και οι μυστηριακές πρακτικές. Ορισμένες πρωτοβουλίες προωθούνται για την ενίσχυση της λαϊκής ευσέβειας και της στοχαστικής διάστασης της προσευχής. Για παράδειγμα, ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση στιγμών περισυλλογής και προσευχής με τη μορφή πομπής αφιερωμένης στον Άγιο Πέτρο και την Παναγία, η ευσεβής άσκηση της Οδού του Σταυρού, η εμψύχωση της ευχαριστιακής λατρείας, η αφήγηση της ζωής του Ιησού. και η γέννηση της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένης της μαρτυρίας του Αποστόλου Πέτρου.
Πώς θα υποδεχτούν τους επισκέπτες;
Πολύ ήσυχη δουλειά βρίσκεται σε εξέλιξη για να καθοριστεί ακόμη πιο ξεκάθαρα ο ρόλος του ιερού της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου να είναι στην υπηρεσία των επισκεπτών. Ο στόχος είναι να επιτραπεί σε όλους να βιώσουν ένα προσκύνημα, μια εικόνα και μια μεταφορά της ζωής και μια ευκαιρία που ενώνει πιστούς και μη. Μελετάται νέο σχέδιο για το πώς θα συνοδεύσουν τους τουρίστες στην ανακάλυψη των θησαυρών που βρέθηκαν στον Άγιο Πέτρο και τη σημασία τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αναδιοργάνωση της υποδοχής των επισκεπτών. Το πρώτο βήμα θα είναι η διάκριση, μέσω μιας καθοδηγούμενης εισόδου, των δρομολογίων των πιστών που επιθυμούν να λάβουν τα μυστήρια ή να βιώσουν μια πράξη πίστης και αφοσίωσης μέσα στο ιερό, ξεχωριστά από την παρουσία τουριστών στους οποίους θα προσφερθεί μια εισαγωγή και ένα συνοδευτικό κατά την επίσκεψή τους για να τους ενθαρρύνει να γνωρίσουν την ομορφιά και την έμπνευση των έργων τέχνης. Ταυτόχρονα, το Fabbrica di San Pietro, το γραφείο της Βασιλικής στο πνεύμα της αποστολής του εργάζεται για τρόπους για να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία και να προσφέρει στους πιστούς και τους επισκέπτες ένα μέρος που είναι ακόμα πιο φιλόξενο, ασφαλές, προσβάσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον. .
Ποια είναι η οικονομική κατάσταση της Fabbrica di San Pietro;
Η σημερινή διοίκηση της Fabbrica κληρονόμησε μια σταθερή και καλά διατηρημένη πραγματικότητα, χάρη στο έργο της προηγούμενης διοίκησης, ειδικά εκείνων υπό την προεδρία του καρδινάλιου Angelo Comastri. Παρά τις προκλήσεις που προκάλεσε η πανδημία, προσθέτοντας σημαντική πίεση στη δομή και στους ανθρώπους, η νέα διοίκηση έχει κληρονομήσει έναν θεσμό με μια σταθερή βάση που θα της επιτρέψει να πραγματοποιήσει σχέδια για το μέλλον και να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Αυτό επέτρεψε στην Fabbrica να επικεντρωθεί στη βελτίωση της δραστηριότητάς της σε ορισμένους τομείς που είναι κρίσιμοι σήμερα.
Μπορείτε να δώσετε μερικά παραδείγματα;
Θα απαντήσω με λίγες λέξεις κλειδιά.
- Φιλοξενία. Ένας νέος ιστότοπος βρίσκεται υπό κατασκευή που θα χρησιμεύσει ως εικονική πύλη για την είσοδο στη Βασιλική, για να γνωρίσετε περισσότερα σχετικά με αυτήν και για τον προγραμματισμό επισκέψεων και συμμετοχής στις δραστηριότητές της. το statio peregrinorum έχει επανασχεδιαστεί, ένα γραφείο αφιερωμένο στο να υποδέχεται προσκυνητές που φτάνουν στον Τάφο του Αποστόλου αφού έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση με τα πόδια ή με ποδήλατο. σχεδιάζεται μια νέα μορφή προώθησης προσκυνημάτων για να ευνοηθούν άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το ταξίδι.
- Ασφάλεια. Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη σεισμική αποτύπωση του μνημειακού συγκροτήματος, για τη δυναμική παρακολούθηση της κατασκευής και την παρακολούθηση των λίθινων υλικών και των στόκων επικάλυψης, εν όψει των εργασιών σεισμικής βελτίωσης και συστηματικής συντήρησης. σχεδιάζεται το σχέδιο των διαδρομών που θα διαχειρίζονται καλύτερα τις ομάδες επισκεπτών που έχουν πρόσβαση στη Βασιλική μαζί με βελτιώσεις στο σύστημα βιντεοεπιτήρησης.
- Προσβασιμότητα. Ετοιμάζονται νέα θεματικά δρομολόγια τέχνης και πίστης, τα οποία θα επιτρέψουν επίσης επισκέψεις σε μέρη που βρίσκονται στους επάνω ορόφους της Βασιλικής που ήταν προηγουμένως απρόσιτα. Η ανακαίνιση της βεράντας και της σοφίτας βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και μια επανεξέταση του αναψυκτηρίου για να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορία, την ομορφιά και την πνευματικότητα. σχεδιάζονται εργασίες για τη βελτίωση των μηχανικών συνδέσεων για το ανέβασμα και το κατέβασμα της βεράντας.
- Βιωσιμότητα. Ξεκινά μια διαδικασία που θα οδηγήσει τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου σε ένα επίπεδο μέγιστης περιβαλλοντικής και ενεργειακής βιωσιμότητας, προκειμένου να φτάσει στο Ιωβηλαίο του 2025 με «μηδενικές καθαρές εκπομπές» του ιερού και του συγκροτήματος κτιρίων που το αφορούν. Επιπλέον, θα αναπτυχθούν εργαλεία πληροφόρησης και υποστήριξης για τους επισκέπτες και τους προσκυνητές με τη διάδοση των «Βέλτιστων Πρακτικών». Τέλος, θα προωθηθούν βιώσιμοι τρόποι οργάνωσης και διαχείρισης των logistics, σε διάλογο με τις αρμόδιες Διοικήσεις.
Πώς θα διαχειρίζονται τα πλήθη των προσκυνητών;
Για να επιτύχουμε στόχους και να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές που απαιτεί η ιστορία, πρέπει να αξιοποιήσουμε στοιχεία της «ψηφιακής επανάστασης», αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και κατευθύνοντάς την στην υπηρεσία διαχείρισης και υποδοχής. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ειδικό γραφείο πληροφορικής.
Ομοίως, είναι χρήσιμο να προγραμματιστεί η «διαρκής συγκρότηση» κτηνοτρόφων, υπουργών, οδηγών που συνοδεύουν ομάδες, εργαζομένων, «σαμπιτρίνι» και ειδικότερα εργαζομένων, προκειμένου να προωθηθεί η ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη των ανθρώπων και να βελτιωθεί η διακονία, η υπηρεσία και η πραγματοποίηση έργων και αποστολής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εσωτερική διαμόρφωση περιλαμβάνει επίσης προετοιμασία για λειτουργικούς εμψυχωτές, ορισμένα μαθήματα εξειδίκευσης για οδηγούς και μια σχολή Τεχνών και Χειροτεχνίας.
Στα τέλη του 2021, ο Πάπας ίδρυσε το Ίδρυμα «Fratelli tutti». Πείτε μας περισσότερα για αυτό…
Το νεοσύστατο Ίδρυμα Fratelli tutti θα βοηθήσει επίσης το Fabbrica di San Pietro στις προετοιμασίες του για το Ιωβηλαίο σε τομείς διαμόρφωσης και διαλόγου με τον πολιτισμό, τους λαούς και τις θρησκείες. Αυτά και άλλα έργα απαιτούν αναδιάρθρωση όσον αφορά τη διακυβέρνηση, τη στρατηγική και την οργάνωση που συνεπάγεται επενδύσεις σε ανθρώπους - μέσω της ενίσχυσης του εσωτερικού επαγγελματισμού, εν μέρει ανακατανεμημένο και ανακατανεμημένο - τη συμμετοχή επαγγελματιών με αποδεδειγμένη εμπειρία και εξειδίκευση στη διαχείριση βασικών τομέων, και κάποιες επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό. Όλα αυτά φαίνονται επιτεύξιμα, επίσης χάρη στις ενάρετες συνέργειες με τα άλλα γραφεία του Βατικανού, τα Δικαστάρια και τα Ιδρύματα που συνδέονται με την Αγία Έδρα, και χάρη στην πολύτιμη και δωρεάν συνεισφορά καταξιωμένων επιχειρηματιών και ειδικών σε κερδοσκοπικές και μη κερδοσκοπικές εταιρείες, και τη συμβολή της ιταλικής κυβέρνησης για το Ιωβηλαίο 2025. Όλοι αναγνωρίζουν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου το σύμβολο του Χριστιανισμού και στον Άγιο Πατέρα το «άστρο» ικανό να κινήσει και να κατευθύνει τις βαθύτερες επιθυμίες της ανθρωπότητας προς τον επιδιωκόμενο στόχο που τίθεται στο το κέντρο του Ιωβηλαίου έτους.