Ροή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: Προτροπή της Εκκλησίας στους πιστούς για τεστ

 





 Με προτροπή προς τους πιστούς να προσέρχονται στους Ιερούς Ναούς έχοντας υποβληθεί σε εργαστηριακό τεστ –rapid ή μοριακό– για τον κορωνοϊό επανήλθε χθες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, επαναλαμβάνοντας, ταυτόχρονα, την παραίνεση προς πιστούς και ιερωμένους για εμβολιασμό.
 
Με προτροπή προς τους πιστούς να προσέρχονται στους Ιερούς Ναούς έχοντας υποβληθεί σε εργαστηριακό τεστ –rapid ή μοριακό– για τον κορωνοϊό επανήλθε χθες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, επαναλαμβάνοντας, ταυτόχρονα, την παραίνεση προς πιστούς και ιερωμένους για εμβολιασμό. Με το θέμα των μέτρων που εφαρμόζονται για τους χώρους λατρείας να έχει μεταφερθεί στο επίκεντρο της πολιτικής διαμαχής, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε εγκύκλιο προς τις μητροπόλεις αναφορικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, της εγκυκλίου προηγήθηκε επικοινωνία του γραφείου του πρωθυπουργού με την Εκκλησία της Ελλάδος. Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται η ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων προστασίας και προτρέπονται κληρικοί, μοναχοί και πιστοί σε εμβολιασμό αλλά και στη διενέργεια διαγνωστικών τεστ. Βεβαίως, η εγκύκλιος δεν έχει στο σημείο των διαγνωστικών ελέγχων ή του εμβολιασμού χαρακτήρα υποχρεωτικότητας, αλλά σύστασης.

Υποχρεωτικό χαρακτήρα έχει, όπως αναφέρεται στη συνέχεια της εγκυκλίου, η διενέργεια δύο διαγνωστικών ελέγχων εβδομαδιαίως από κληρικούς, ιεροψάλτες, νεωκόρους και λοιπούς εργαζομένους στους Ιερούς Ναούς, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως ισχύει για όλους τους εργαζομένους.

Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκάλεσε η απόφαση του μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου, ο οποίος με επιστολή του προς ανεμβολίαστους κληρικούς της Μητρόπολης τούς καλεί να εμβολιαστούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβληθεί αργία άνευ αποδοχών. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στη Μυτιλήνη, η απόφαση του ιεράρχη δεν ήρθε αβασάνιστα, αλλά στον απόηχο μιας σειράς γεγονότων, με επίκεντρο τη σταθερή άρνηση μικρής ομάδας ιερέων, και ιδιαίτερα ενός, να συμμορφωθούν με τα περιοριστικά μέτρα και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και της πολιτείας όσον αφορά την  προστασία από τον κορωνοϊό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη πριν από το καλοκαίρι ο μητροπολίτης Μυτιλήνης είχε ζητήσει από τους ιερείς της Μητρόπολης, με άλλη επιστολή, να ενημερώσουν εάν έχουν εμβολιασθεί, εάν έχουν προγραμματίσει εμβολιασμό ή εάν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας που εμποδίζει τον εμβολιασμό. Και ενδεχομένως ήδη από τότε να υπήρξαν κρούσματα ασέβειας.

Σε ιερέα, ο οποίος εμφανίζεται να πρωτοστατεί στο αντιεμβολιαστικό κίνημα του νησιού, και φέρεται να οργανώνει ακόμη και διαμαρτυρίες σε πλατείες, είχε ήδη επιβληθεί ποινή απαγόρευσης εξομολόγησης, έπειτα από καταγγελία που έγινε σε βάρος του από πολίτες για μη τήρηση των μέτρων της πανδημίας.

Πρόκειται για τον ιερέα ο οποίος θεωρείται ότι με τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, οι οποίες έγιναν χωρίς κανένα περιοριστικό μέτρο στην ενορία του, επέτεινε την εκδήλωση ενός σημαντικού κύματος κρουσμάτων στο νησί, που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. «Ο μητροπολίτης διακρίνεται για την αγάπη και την κατανόηση στους κληρικούς του. Για να φτάσει να πάρει αυτά τα μέτρα, κάτι συνέβη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.