Ροή Ειδήσεων

Πώς ο Νικόλας από το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Ειρηναίο» έφτασε στο «Φραγκίσκο, σώσε με»!


Ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης, συνήγορος του Νίκου Παπαδήμα

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία είχε δώσει στις 27.03.2005 ο πρώην οικονομικός διαχειριστής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Νίκος Παπαδήμας. Ο πλέον 40χρονος, που συνελήφθη από τις Αρχές με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων του Πατριαρχείου, διέψευδε τους ισχυρισμούς του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου, ενώ αναφερόταν και στις σχέσεις του Μακαριωτάτου με τον Απόστολο Βαβύλη.

«Δεν έχω πουλήσει ποτέ και τίποτα! Για το ξενοδοχείο Πέτρα βρήκα μία μακροχρόνια σύμβαση μίσθωσης, η οποία είχε υπογραφεί από το 1997, επί Διοδώρου. Ούτε το ξενοδοχείο Ιμπέριαλ το πούλησα.

Διαπραγματεύτηκα εν γνώσει και με εντολή του Πατριάρχη τη μακροχρόνια μίσθωσή του με μια εταιρεία» λέει ο Ν. Παπαδήμας, τονίζοντας ότι «ήταν καθημερινό φαινόμενο να νοικιάζουμε τα ακίνητα. Με βάση τα πληρεξούσια που είχα, άλλωστε, δεν μπορούσα να πουλάω. Μόνο να μισθώνω».

Ζητούσε, δε, τη δημοσίευση των πληρεξουσίων για να θυμηθεί και ο Πατριάρχης την υπογραφή που ισχυριζόταν «έβαλε μπροστά σε δικηγόρους και σε συμβολαιογράφους».

Στο ερώτημα εάν υπήρχε έλεγχος στις μισθώσεις, στις οποίες προχωρούσε, απαντούσε ότι για τα ακίνητα ο έλεγχος γινόταν από την επιτροπή ενοικίων και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίο, ενώ για τα μετρητά και τους λογαριασμούς «υπήρχαν οι υπογραφές του λογιστή, του ταμία και του προέδρου της οικονομικής επιτροπής, δηλαδή του Μακαριωτάτου [...] Δεν ήμουν ανεξέλεγκτος. Κι όλες τις αποδείξεις τις έχω κρατήσει. Ευτυχώς για μένα...»

Αποκάλυπτε, επίσης, ότι αιτία της σύγκρουσής του με τον Πατριάρχη Ειρηναίο ήταν η άρνησή του το Νοέμβριο του 2004 να υποθηκεύσει ακίνητα 130.000.000 δολαρίων, για να πάρει ο Πατριάρχης δάνειο 50 εκατ. και να καλύψει χρέη του Πατριαρχείου.

«Ήταν κομμάτια γης μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακού κράτους, στρατηγικής σημασίας για τον ισραηλινό στρατό και θα τιναζόταν το Πατριαρχείο στον αέρα» ανέφερε ο Ν. Παπαδήμας.

Για το «φορτωμένος με σακούλες γεμάτες δολάρια» που κυκλοφόρησε από δημοσιογράφους μετά από τη σύλληψή του, τότε απαντούσε πως «απ' τις εφημερίδες μαθαίνω ότι με κατηγορούν άλλοτε για 300.000, άλλοτε για 600.000 ή και 1.000.000 ευρώ. Το ποσό παίζει ανά ημέρα και κατά περίπτωση. Το εντυπωσιακό είναι ότι, απ' όσα γνωρίζω, κανείς από το Πατριαρχείο δεν έχει καταθέσει στο Ισραήλ μήνυση εναντίον μου. Δεν ξέρω τι ισχυρίζονται. Ξέρω ότι αξιόπιστα στοιχεία δεν υπάρχουν. Λένε ότι πήρα 50.000 ευρώ, από τον Σύνδεσμο Φίλων του Παναγίου Τάφου. Ποτέ δεν πέρασαν απ' τα χέρια μου. Κατατέθηκαν απευθείας στο λογαριασμό του Πατριάρχη Ειρηναίου και η ανάληψή τους έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 2004, όταν εγώ είχα, ήδη, φύγει από το Ισραήλ. Πώς τα σήκωσα; Ισχυρίζονται, επίσης, ότι υπεξαίρεσα τα χρήματα που κατέβαλε ο ισραηλινός στρατός για τη μίσθωση ενός οικοπέδου. Όμως κι αυτά τα 100.000 ευρώ μπήκαν επίσης στο λογαριασμό του Πατριαρχείου. Διάβασα ότι δήθεν κατέθεσα 1,5 εκατ. δολάρια στον προσωπικό λογαριασμό μου. Ο υπ' αριθμόν 701128/02 λογαριασμός δεν είναι δικός μου, αλλά του Πατριαρχείου. Και δεν ήταν κατάθεση, αλλά προσφορά της τράπεζας, αν συνεργαζόταν μαζί της το Πατριαρχείο. Σημειώστε πάντως ότι ο Πατριάρχης είχε δύο λογαριασμούς: Έναν επίσημο, του Πατριαρχείου και έναν ανεπίσημο, προσωπικό του. Αυτό τα λέει όλα».

Στην ίδια συνέντευξη υποστήριζε ότι για τον Πατριάρχη Ειρηναίο. «τώρα είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα [...] Σε κάθε περίπτωση είναι με την πλάτη στον τοίχο. Παρασύρθηκε απ' όσους τον συμβούλεψαν λάθος. Ξέρει όμως την αλήθεια. Θα το καταλάβει καλύτερα, κι όλος ο κόσμος μαζί, όταν αρχίσω να βγάζω χαρτιά. Γιατί δεν με νοιάζει πια ο Πατριάρχης προσωπικά. Το Πατριαρχείο με ενδιαφέρει».

Πηγή in.gr

Υ.Γ. «Συνομίλησα αρκετές φορές με τον Παπαδήμα και τους δικηγόρους του στην Ελλάδα και στο Ισραήλ, αλλά τα στοιχεία που μας έδωσε δεν ήταν αυτά που περιμέναμε. Ήθελε να επιτύχει μια συμφωνία για να κλείσει τις δικαστικές εκκρεμότητες που είχε στην Ελλάδα και στο Ισραήλ» δήλωνε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο τότε νομικός σύμβουλος των Αγιοταφιτών κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Όπως προσέθετε, «τα στοιχεία του κ. Παπαδήμα ήταν μάλλον αστεία και μπορεί να χειρίστηκα νομικά το ζήτημα και να προσπάθησα να βρω τρόπους για να ξεπεραστεί η κρίση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, δεν είχα όμως την εξουσιοδότηση εκείνη που θα μου επέτρεπε να υποσχεθώ οτιδήποτε».

Πηγή: tovima.gr