ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: «ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΛΑΒΑ ΡΗΤΗ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ “ΙΜΠΕΡΙΑΛ” ΚΑΙ “ΠΕΤΡΑ”». Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΥ ΦΥΓΟΔΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ ΣΙΩΝΙΤΙΔΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ.
|
|
|
|
Τα χαρτιά υπέγραφε ο (εξαφανισμένος ήδη από το Νοέμβριο του 2004) εκκλησιαστικός υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας του Πατριαρχείου Νικόλας Παπαδήμας, ενώ οι αριθμοί των τραπεζικών λογαριασμών και τα ονόματα των δικηγόρων είχαν καλυφθεί.
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών η οποία θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα για να ελέγξει τη νομιμότητα των μισθώσεων στην έκθεσή της επισημαίνει ότι δεν στάθηκε δυνατόν «να προκύψουν από όλες τις συναντήσεις μας στο Πατριαρχείο τεκμηριωμένα και ασφαλή στοιχεία» («Η Καθημερινή», 31.03.2005).
Ωστόσο η εξ επαγγέλματος εμπλοκή του Ν. Παπαδήμα στην υποτιθέμενη συμφωνία αντί να παρακινήσει τα μέλη της Αδελφότητας να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τη διαλεύκανση του σκανδάλου, ενθαρρύνει ομάδες κληρικών (που έχουν δομηθεί αφενός με βάση τον τόπο καταγωγής τους αφετέρου με προσωπικές φιλοδοξίες, συμπεριφορές και τακτικές κατά την πλήρωση του πατριαρχικού θρόνου μετά τον θάνατο του Πατριάρχη Διοδώρου) να ζητήσουν την απομάκρυνση του μακαριωτάτου!
Η αντιπατριαρχική συσπείρωση τον θεωρεί αποκλειστικό υπαίτιο για τις παράνομες πράξεις του Νικολάου Παπαδήμα, τις διαταραγμένες σχέσεις με το ποίμνιο του Πατριαρχείου, τις εντάσεις μεταξύ των αντιφρονούντων αγιοταφιτών και των υποστηρικτών του.
Μέσα από ένα γενικευμένο διασυρμό από αυθαίρετες διαδόσεις και αόριστες φήμες εναντίον του Πατριάρχη Ειρηναίου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αν και επίσημα στην αρχή διαμηνύει ότι δεν αναμειγνύεται στην εσωτερική κρίση που διέρχεται το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τελικά, θα επιστρατευτεί από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή να παρέμβει.
Με πρόσχημα την προστασία του θεσμού καθώς της ύπαρξης αλλά και της αποστολής του παλαίφατου Πατριαρχείου συγκαλεί Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη στο Φανάρι (24 Μαΐου 2005).
Χωρίς ενοχοποιητικά στοιχεία διότι δεν υπήρχαν και χωρίς διατύπωση κατηγορίας αιτείται την παραίτηση του Πατριάρχη Ειρηναίου – δίκην αποδιοπομπαίου τράγου – ως μια πράξη υπέρβασης και εξόδου από την κρίση της Σιωνίτιδας Εκκλησίας και επαναφορά στην απαιτούμενη ηρεμία και κανονική λειτουργία της.
Ακλόνητος και πιστός σε αυτό που με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος πρεσβεύει στους Αγίους Τόπους ο Πατριάρχης Ειρηναίος διαγγέλει ότι δεν εγκαταλείπει τη θέση του. Εντός της αιθούσης προσκομίζει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αντί να εκχωρήσει περιουσία του Πατριαρχείου την επαύξησε με νέες αγορές ή την κατοχύρωνε από καταπατητές. Όσο για τα αποδιδόμενα σε αυτόν προσωπικά συμφωνητικά του διαβόητου Ν. Παπαδήμα διατρανώνει ότι έγιναν εν αγνοία του και δεν έχουν ισχύ και αξία αφού λείπει η απόφαση της Ιεράς Συνόδου μαζί και η δική του υπογραφή. Όλα τα θεωρεί ανυπόστατα.
Ο προεδρεύων Πατριάρχης Βαρθολομαίος σαν άμυνα ζώνης στην τεκμηριωμένη ομιλία του Πατριάρχη Ειρηναίου θέτει ενώπιον των παρευρισκομένων ψηφοφορία με αντικείμενο την παραίτηση του μακαριωτάτου – στην πραγματικότητα πρόκειται για εξώθηση σε ακούσια παραίτηση Ειρηναίου, σε βίαιη παύση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.
Αποφασίζεται (αμφίβολο πόσοι λειτουργοί άσκησαν το δικαίωμά τους κατά συνείδηση ή σκοπιμότητα) η διαγραφή από τα Δίπτυχα των Ορθοδόξων Εκκλησιών και η διακοπή της μνημόνευσης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου Α’. Επί της ουσίας αναγνωρίζεται η τριμελής διοικούσα επιτροπή ιεραρχών από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, η οποία θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα στην επιλογή τοποτηρητή του Πατριαρχικού Θρόνου, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία εκλογής νέου Πατριάρχη!!
Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος την επόμενη μέρα της απόφασης της Συνδιάσκεψης των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, κατά την υποδοχή του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ορφανού, χαρακτήρισε την Τρίτη (24.05.2005) ως μια «δύσκολη ημέρα. Ήταν δυσάρεστο το αντικείμενο της συνεδριάσεως». Ωστόσο, παρομοίασε τη διαμορφωθείσα στα Ιεροσόλυμα κατάσταση ως «απόστημα», υπογραμμίζοντας ότι «δεν λέγω ότι ο Πατριάρχης ήταν απόστημα, προς Θεού. Αλλά έκανε αρκετά λάθη, λάθη τα οποία έστρεψαν όλους τους συνεργάτες του εναντίον του. Έμεινε με ελάχιστους ανθρώπους και δεν μπορούσε πλέον να λειτουργήσει ομαλά και κανονικά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή».
Στο σημείο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να ρίξουμε φως σε μία μεγάλη Αλήθεια που θα βοηθήσει όσους ακόμα εθελοτυφλούν να κατανοήσουν το μέγεθος, αλλά και το υπόβαθρο της ηθικής “δολοφονίας” του Πατριάρχη Ειρηναίου. Δεν την ανακαλύψαμε εμείς. Την αντλήσαμε από το πόρισμα της παλαιστινιακής επιτροπής που ερεύνησε το σκάνδαλο με την ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου στην Παλαιά Πόλη.