Ροή Ειδήσεων

WikiLeaks Eμπιστευτικο. Ο Θεοφιλος θα διαχειριστει το θεμα των περιουσιων που πωληθηκαν ως νομικο ζητημα και θα τιμησει προηγουμενες συμφωνιες με την Κυβερνηση του Ισραηλ. Ποιοι ειναι τοτε λοιπον οι αγνωστοι συμβαλλομενοι ιδιωτες επενδυτες με το Πατριαρχειο Ιεροσολυμων που αντικατεστησαν τον ισραηλινο κρατικο φορεα JNF;;;

Ταυτοτητα Αναφορας: 07JERUSALEM2589
Προελευση: Προξενειο της Ιερουσαλημ, Ισραηλ
Ημ/νια: 18 Δεκεμβριου 2007
Ταξινομηση: ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ
Ημ/νια Δημοσιευσης: 30 Αυγουστου 2011

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ 002589

ΑΝΑΦΟΡΕΣ: Α. ΑΜΜΑΝ 0241
                        Β. ΑΘΗΝΑ 01021
                        Γ. ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ 225

Καταχωρηθηκε απο τον Thomas M. Daffy, Συμβουλος της δρωσας αρχης

1. ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Ο Ελληνας Ορθοδοξος Πατριαρχης Θεοφιλος Γ' ελαβε επισημη αναγνωριση απο το Ισραηλ στις 16 Δεκεμβριου 2007. Ο Θεοφιλος ανεφερε στις 18 Δεκεμβριου οτι το Πατριαρχειο  θα τιμησει προηγουμενες συμφωνιες με την Κυβερνηση του Ισραηλ και θα διαχειριστει το ζητημα των περιουσιων που πωληθηκαν σε Ισραηλινους ως νομικο ζητημα. Ανεφερε οτι ο προηγουμενος Πατριαρχης Ειρηναιος βρισκεται ακομα υπο κατ'οικον παρακολουθηση απο την Ισραηλινη αστυνομια, αλλα αναμενει απο την Κυβερνηση του Ισραηλ να διευκολυνει συντομως την αναχωρηση του Ειρηναιου. Ο Θεοφιλος δεχτηκε την Ισραηλινη αναγνωριση ως χρησιμη για την Ελληνικη Ορθοδοξη Εκκλησια και γενικα για τις χριστιανικες κοινοτητες του Ισραηλ. ΤΕΛΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ 

Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

2. Ο Ελληνας Ορθοδοξος Πατριαρχης Θεοφιλος Γ' ειπε στις 18 Δεκεμβριου οτι ο Ισραηλινος Υπουργος Ρafi Eitan ενημερωσε το Πατριαρχειο στην Ιερουσαλημ στις 16 Δεκεμβριου πως το Ισραηλινο υπουργικο συμβουλιο τον ειχε αναγνωρισει. Αυτος ειπε οτι ακομα ανεμενε επισημα εγγραφα της Κυβερνησης του Ισραηλ, αλλα αυτο το περιεγραψε ως μια τεχνικη λεπτομερεια. Ο Θεοφιλος ειπε οτι το Πατριαρχειο θα τιμησει ολες τις προγουμενες συμφωνιες με την Κυβερνηση του Ισραηλ και θα διαχειριστει το ζητημα των Ελληνικων Ορθοδοξων περιουσιων στην Ανατολικη Ιερουσαλημ, οι οποιες πωληθηκαν σε Ισραηλινους απο τον προηγουμενο Πατριαρχη Ειρηναιο ως ζητημα νομικης φυσεως.

Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ, ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ

3. Ο Θεοφιλος ειπε οτι ο Ειρηναιος βρισκεται ακομα στο διαμερισμα του στην Ελληνικη Ορθοδοξη Μονη στην Παλαια Πολη της Ιερουσαλημ υπο την προστασια της Ισραηλινης αστυνομιας. Ειπε οτι αναμενει απο την Κυβερνηση του Ισραηλ να διευκολυνει την αναχωρηση του Ειρηναιου απο το Ισραηλ και περιεγραψε το κλιμα μεσα στην Μονη ως ευθραστο αλλα ηρεμο, σημειωνοντας οτι οι ενοικοι της Μονης προσπαθουν να μην ανταγωνιζονται τον Ειρηναιο.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ.

4. Ο Θεοφιλος ανεφερε οτι η αναγνωριση του θα επιτρεψει στην Ελληνικη Ορθοδοξη Εκκλησια να συνεργαστει με την Κυβερνηση του Ισραηλ σε μια ευρεια γκαμα απροσδιοριστων θεματων. Ειπε οτι οι Χριστιανοι ηγετες αλλων δογματων αντεδρασαν επισης θετικα στην αναγνωριση του απο το Ισραηλ, επειδη η Ελληνικη Ορθοδοξη Εκκλησια βρισκεται συχνα στην πρωτη γραμμη τοπικων χριστιανικων ζητηματων.