Ροή Ειδήσεων

Για "ξεπουλημα" ακινητων απο το Πατριαρχειο Ιεροσολυμων κανει λογο η ισραηλινη εφημεριδα Haaretz

Η ισραηλινη εφημεριδα Haaretz στις 13/10/2017 επανεφερε το θεμα των πωλησεων γης απο την Ελληνικη Ορθοδοξη Εκκλησια στην Ιερουσαλημ, χαρακτηριζοντας το "ξεπουλημα" σε αρθρο υπο τον τιτλο <<Greek Orthodox Church Quietly Selling Off Israeli Assets at Fire Sale Prices>> που υπογραφει ο Nir Hasson.

<<Μια γειτονια στην Ιερουσαλημ εχει πουληθει για μολις μερικα εκατομμυρια δολλαρια, με την ταυτοτητα των αγοραστων να εχει κρατηθει μυστικη>>, επεσημανε το δημοσιευμα.

Μεταξυ αλλων ανεφερε πως μια ανωνυμη εταιρεια που εχει καταχωρηθει σε <<φορολογικο παραδεισο>> πληρωσε 3,3 εκατ. δολλαρια για 240 διαμερισματα, 1 εμπορικο κεντρο και ανοιχτους χωρους στο κεντρο της Ιερουσαλημ.

Η συμφωνια που φαινεται να ειναι σε μια <<αστεια χαμηλη τιμη>> -κατα το αρθρο- εγινε απο το Ελληνορθοδοξο Πατριαρχειο Ιεροσολυμων που τα τελευταια χρονια πουλα <<ησυχα>> περιουσιες του σε διαφορες περιοχες του Ισραηλ σε εταιρειες κρυμμενες σε <<φορολογικους παραδεισους>> για ποσα τοσο χαμηλα που κανεις αναρωτιεται αν η Εκκλησια προσπαθει να ξεφορτωθει τα περιουσιακα της στοιχεια με καθε κοστος.

Αν και ο λογος για τις πολλες πωλησεις σε χαμηλες τιμες παραμενει μυστηριο, τρεις συμφωνιες που εγιναν γνωστες απο την ισραηλινη εφημεριδα <<Haaretz>> ριχνουν καποιο φως στις συναλλαγες. 

Για παραδειγμα, η γη που πωληθηκε στην Ιερουσαλημ, εχει στο μεταξυ πουληθει ξανα σε μια αλλη εταιρεια, επισης καταχωρημενη σε <<φορολογικο παραδεισο>>.

Επισης, σημαντικη εκταση στο τετραγωνο Clock Tower της Jaffa που αποτελειται απο δεκαδες επιχειρησεις εχουν πωληθει για 1,5 εκατ. δολλαρια και ακομη μεγαλυτερη εκταση στην Καισαρεια, που περιλαμβανει μεγαλα μερη του εθνικου παρκου και αμφιθεατρο, εχουν πωληθει για μολις 1 εκατ. δολλαρια.

Πηγη: Εθνικος Κηρυξ.