Ροή Ειδήσεων

ΑΛΩΣΑΝ ΤΟ STAΤUS QUO ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΒΗΘΛΕΕΜ (ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ)

Το φαινόμενο των τελευταίων ετών με τις συνεχείς υποχωρήσεις (σκοπίμως ή εξ αγνοίας;) ενός μικρού σκληρού πυρήνα αντιφρονούντων Αγιοταφιτών υπο τον μοιχεπιβατη Θεοφιλο ωστε να ανταποκριθούν στην ιερά θρησκευτική παρακαταθήκη των προαπελθέντων πατέρων της Γεραράς Αδελφότητος προς διαφύλαξη και περιφρούρηση των Παναγίων Προσκυνημάτων της αμωμήτου ημών Χριστιανικής πίστεως και των απαραγράπτων δικαίων του Γένους των Ελλήνων, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στην Αγία Γή.

Το σημερινό έγγραφο του Παλαιστινιακού Κράτους που παρουσιάζουμε, κατόπιν συνεχούς και πολύπλευρης έρευνας, προς πληρεστέρα ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου περί των ποικίλων διαδραματισθέντων γεγονότων και την πορεία της Σιωνίτιδος Εκκλησίας μετά την παράνομη παύση της Αυτού Θειοτάτης Μακαριότητος του Σεπτού ημών Πατρός και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Ειρηναίου Α’, αφορά  την ανακαίνιση του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ (μια υπόθεση που έχουμε ήδη θίξει σε παλαιότερες αναρτήσεις μας ) και σχετίζεται με το υφιστάμενο καθεστώς ( status quo) των Αγίων Τόπων, δηλαδή τα δικαιώματα και τα προνόμια τα οποία κατέχουν οι Χριστιανικές Κοινότητες διά μέσου των αιώνων και τα οποία είναι αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα δια διεθνών αποφάσεων και συνθηκών, ως επίσης και της μακραίωνος πράξεως και συνηθείας.






Στο τρισέλιδο  (άνω) υπόμνημα του Παλαιστινιακού Κράτους στη σελίδα ν. 3 αποκαλύπτεται «λίστα δωρητών» για την οικονομική κάλυψη των επισκευών στο Ναό της Γεννήσεως και για να καταλάβετε τι σημαινει αυτή η δωρεά τους, εμείς υπενθυμίζουμε δύο δηλώσεις Πατριαρχών στα Ιεροσόλυμα.

Η πρώτη αναφορά είναι από αναρτημένη συνέντευξη στο ιστολόγιο μας του Μακαριωτάτου κ.κ. Ειρηναίου, στον δημοσιογράφο Στέφανο Χίο ότι «μέχρι τώρα ήταν κατοχυρωμένο και ίσχυε το Πατριαρχείο να συντηρεί όλους τους ιερούς ναούς, τα μοναστήρια και τα μετόχια με δικά του έξοδα. Ο επισκευαστής πλέον μπορεί να εγείρει αξιώσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς βάσει κεκτημένων δικαιωμάτων λόγω της ανάληψης, συντήρησης και αποκατάστασης του Ναού της Γεννήσεως».
Η δεύτερη αναφορά είναι από τον κυρό Διόδωρο (ενώπιον πολυαρίθμου αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων και επίλεκτα μέλη των μέσων μαζικής ενημερώσεως) πως «πολλοί ομόδοξοι και μη προσέτρεξαν δια να βοηθήσουν εις το έργον της  ανοικοδομήσεως του ημετέρου Πατριαρχείου, αλλά τοιαύτην τιμήν δεν παραχωρούμε εις  ουδένα, εις μη εις τους ‘Έλληνας, τους νομίμους και ανταξίους διαδόχων των μακαρίων κτητόρων αυτού [….]. Το ημέτερον Πατριαρχείον βιώνει και διδάσκει την Ορθοδοξίαν, ζεί και ενεργεί με Ελληνικήν συνείδησιν και διάθεσιν. ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΙΝ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ».
(για το αληθές, δες «ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ» Ιανουάριος – Ιούνιος 1991, σελ.75).

Με τα συμπεράσματα να ανήκουν εις την αφελή και απληροφόρητη πολλές φορές κοινή γνώμη θα επιστρέψουμε στο θέμα του status quo πολύ σύντομα.

Ντοκουμέντο. Στην αίθουσα του Θρόνου τον Αύγουστο του 1962 (στο κόκκινο πλαίσιο) ο τότε Αρχιδιάκονος του Πατριάρχου Βενέδικτου, σημερινός άξιος διάδοχος του Πατριάρχης κ.κ. Ειρηναίος Α' Προκαθήμενος γεραρός, Πατέρας φιλόστοργος, Ηγούμενος εμπνευσμένος και Πρόεδρος σοφός.