Ροή Ειδήσεων

ΑΝΙΕΡΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ. Έκπτωση με υπαγόρευση για τον Ειρηναίο Α'

Δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις από το ανίερο παρασκήνιο που εξελίχθηκε μέσα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ενώ διαρκούσε η Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψη στο Φανάρι (24.05.2005) η οποία οδήγησε στην (αντικανονική) έκπτωση του Πατριάρχου κ. Ειρηναίου.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγουμε εξακριβώσαμε ότι είχε σταλεί από την Παλαιστινιακή Αρχή επιστολή η οποία έδινε σαφείς διευκρινίσεις σε ερωτήματα που είχαν τεθεί από συμμετέχοντα μέλη.
Στην επιστολή αυτή ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Σαμίρ Χλέιλε, ξεκαθάριζε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είχε συστήσει Ερευνητική Επιτροπή για να ελέγξει τις συμφωνίες για πωλήσεις ή ενοικιάσεις που ανήκαν στο Πατριαρχείο ενώ διαβεβαίωνε ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος συνεργάστηκε με την Επιτροπή και πώς της κατέστησε πληρεξούσιο να ακυρώσει τις (ανα)φερόμενες μακροχρόνιες εκμισθώσεις ακινήτων του Πατριαρχείου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ που δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ στις 18.03.2005.

Η επιστολή των Παλαιστινίων που δημοσιοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα :




Η μετάφραση της επιστολής των Παλαιστινίων στα ελληνικά έχει ως εξής:

Φίλοι,

Θα ήθελε η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή να παρουσιάσει την ακόλουθη εικόνα στη διακεκριμένη συνάντηση επί της ευκαιρίας του αιτήματος μερικών συμμετεχόντων στη συνάντηση.

Πρώτον : Η διάσωση της ακίνητης περιουσίας της Ιερουσαλήμ και η αποτροπή διαρροής στο Ισραήλ, η ενότητα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, η ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Παλαιστίνη, είναι οι κύριες αποτιμήσεις πίσω από την θέση της Παλαιστινιακής Αρχής για αυτή την υπόθεση.

Δεύτερον: Η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή σχημάτισε Ερευνητική/Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση της αλήθειας στην συμφωνία πώλησης ακινήτων για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στη πλατεία Ομάρ Μπιν Αλ Χττάμπ. Η Επιτροπή ακόμα δεν έχει τελειώσει την έρευνα αυτή μα θα ολοκληρώσει το τελικό στάδιο των αποκαλύψεων εντός ολίγων ημερών.

Τρίτον: Η Παλαιστινιακή Ερευνητική/Εξεταστική Επιτροπή είναι η μοναδική επιτροπή η οποία δούλεψε σε αυτό το θέμα και ακροάστηκε πολλούς εμπλεκόμενους ανθρώπους σε αυτό το θέμα, όπως και έλαβε σημαντικά έγγραφα σχετικά με το θέμα.

Τέταρτον: Σαφώς η ίδια η φύση της ερευνητικής δουλειάς και οι επιπτώσεις της και η πολλαπλότητα των φορέων έπαιξε ρόλο σε αυτήν την διαπραγμάτευση και παρουσιάστηκε μεγάλος Ιερός Πόλεμος και προσπάθησε να επηρεάσει και να εμποδίσει το έργο της Επιτροπής και στην Παρεμπόδιση και στο να λάβει σημαντικά έγγραφα, όλα αυτά διερωτώνται στο έργο της Επιτροπής όλο αυτό το διάστημα, και γίνονται ενέργειες να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να φτάσει στην αλήθεια.

Πέμπτον: Επιβεβαιώνεται επίσης η αλήθεια ότι ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ειρηναίος ο Α’ είχε συνεργαστεί με την Επιτροπή και μας παρείχε πληρεξούσιο προκειμένου να ακυρώσει τη συμφωνία και γενικώς όλες τις πληροφορίες που είχε στη διάθεση του.

Έκτον: Η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή σέβεται κάθε επίσημη και νόμιμη απόφαση που θα πάρει το (Οικουμενικό) Πατριαρχείο και η ηγεσία της Πανορθόδοξης Εκκλησίας


Δύο ώρες αργότερα από την παραπάνω επιστολή και ύστερα από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο υπό την ασφυκτική πίεση του Παλαιστινίου Αγιοταφίτη Θεοδόσιου (Ατάλα Χάνα) εμφανίστηκε μια δεύτερη επιστολή ( την παρουσιάσαμε στην προηγούμενη ανάρτηση) στην οποία ο κ. Σαμίρ Χλέιλε δήλωνε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής είχε αποφασίσει την έκπτωση του Πατριάρχη Ειρηναίου.

Πώς όμως είχαμε φτάσει σε αυτήν την έκπτωση του Πατριάρχη Ειρηναίου  χωρίς την επιβεβλημένη και ολοκληρωμένη διαλεύκανση του σκανδάλου από τους Παλαιστινίους  και που μέχρι εκείνη την ώρα διεξαγωγής της Πανορθοδόξου αυτή η έκπτωση δεν είχε επικυρωθεί;

Στο άρθρο του «Επί ξύλου κρεμάμενος» ο δημοσιογράφος Νίκος Παπαχρήστου μεταξύ άλλων γράφει:

«Ήταν Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2005 αργά το βράδυ, όταν μια μικρή ομάδα Αγιοταφιτών συναντήθηκε σε ασφαλή χώρο εντός του Πατριαρχείου. Τα πάντα ήταν έτοιμα για την οριστική ρήξη με τον κ. Ειρηναίο. «Αδελφοί έχουμε ιστορική ευθύνη απέναντι στο Γένος και το ποίμνιο μας» είπε ένας από τους  Μητροπολίτες που συμμετείχε στην συνάντηση. Δύο Αρχιερείς έκαναν τις τελευταίες διορθώσεις στο κείμενο με το οποίο αποκήρυτταν τον Πατριάρχη. Ο ένας μετά τον άλλον υπέγραφε στο τέλος της σελίδας. Άλλος κληρικός είχε ήδη συγκεντρώσει τις υπογραφές περισσότερων από είκοσι Αρχιμανδριτών. Όλα είχαν γίνει με απόλυτη μυστικότητα.
Το επόμενο πρωί, ανήμερα της γιορτής της Αγίας Ειρήνης, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος παρέδωσε στον Πατριάρχη κ. Ειρηναίο τον φάκελο με την επιστολή των Αγιοταφιτών που τον αποκήρυτταν».

Στις 6 Μαΐου 2005 οι διαφωνούντες με τον Πατριάρχη πήραν τα κλειδιά του Πατριαρχείου στα χέρια τους και δήλωσαν κατάληψη!!

Στις 8 Μαΐου 2005 ο Μητροπολίτης Πέτρος Κορνήλιος εκ των πρωταγωνιστών της εξέγερσης κατά του Πατριάρχη Ειρηναίου θα δηλώσει : « Θα φύγει εκών άκων. Είτε το θέλει, είτε όχι. Εμείς αρχίσαμε με 23 αρχιμανδρίτες και έχουμε φτάσει στους 75. Αλλά ακόμα και αν επιδιώξει παράνομα να κάνει αρχιερείς, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Είμαστε αποφασισμένοι για όλα, γιατί είναι το δίκαιο με το μέρος μας» (δές «Κατορθώματα Αγίων Πατέρων» εφημερίδα Πατρίς).

Στις 9 Μαΐου 2005 οι μητροπολίτες Καισαρείας, Πέτρας και Καπιτωλιάδος που είχαν αναλάβει τη διαχείριση της κατάστασης στο Πατριαρχείο μετά την αποκήρυξη του Πατριάρχη Ειρηναίου καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης συναντήθηκαν στην Ραμάλα με τον Πρωθυπουργό και τον διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.
Αργά το βράδυ επιτροπή που μελέτησε το αίτημα της αποδοχής της αποκήρυξης του Μακαριωτάτου αποφάσισε να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την έκπτωση του.

Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής εντοπίσαμε καταγραμμένη στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου του 2005 με αφορμή δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου για απαλλαγή του Πατριάρχη Ειρηναίου από τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί έπειτα από την εισήγηση παλαιστινιακής επιτροπής που ερευνούσε τις δηθεν αγοραπωλησίες της ακίνητης περιουσίας του Πατριαρχείου στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.
Σε ανακοίνωση της, τότε, η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα ανέφερε στο δεύτερο εδάφιο (από επτά) πως «η επίσημη θέση της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής παρέμεινε σταθερή όπως εκφράστηκε από το Παλαιστινιακό Υπουργικό Συμβούλιο που ενέκρινε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την έκπτωση του κ. Ειρηναίου, θεωρώντας τον προσωπικά υπεύθυνο για τις πράξεις του Νίκου Παπαδήμα, αφού ο ίδιος του υπέγραψε τα επίμαχα πληρεξούσια».

Αυτή η διάσταση είναι και η πεμπτουσία της έκπτωσης του Πατριάρχη Ειρηναίου από τις μουσουλμανικές κυβερνήσεις της Παλαιστίνης και (της Ιορδανίας).

Και δεν είχε την παραμικρή διαφορoποίηση από την υπαγόρευση  του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης Αρίσταρχου ο οποίος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Μάρτιο του 2005 έλεγε για τον Πατριάρχη πως «ευθύνεται απρόθετα και έμμεσα γιατί χορήγησε ένα τέτοιο πληρεξούσιο που έγινε το όργανο για την πολυετή μίσθωση».

Τον Ιούλιο του 2005 ο ηγέτης των ανταρτών της (Σιωνίτιδας) Εκκλησίας Αρχιγραμματέας Αρίσταρχος δήλωνε πως ο Ειρηναίος έχει ακόμη την ευθύνη επειδή έδωσε την εξουσιοδότηση (στον Παπαδήμα) να καταστήσει ικανή αυτή τη μακροχρόνια μίσθωση ( δες άρθρο με τίτλο Palestinian Cabinet clears Greek Orthodox patriarch in property deals with Jewish settlement groups in Jerusalem).

Τον Αύγουστο του 2005 ο κ. Αρίσταρχος δήλωνε πως ο κ. Ειρηναίος δεν έπρεπε να απομακρυνθεί από τα Ιεροσόλυμα για να λογοδοτήσει στα δικαστήρια για τις επαχθείς για τα συμφέροντα του Πατριαρχείου μισθώσεις στου Ισραηλινούς (πηγή Εφημερίδα Πατρίς 23.08.2005).

Υποσημείωση: Το 2008 ο μοιχεπιβάτης του πατριαρχικού θρόνου, Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου Θεόφιλος σε μήνυση του για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του δημοσιεύματος της αραβόφωνης εφημερίδας Asharq Al Awsat που εδρεύει στο Λονδίνο εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Guy Martin με δεδομένη την άποψη πως οι συμφωνίες στη Jaffa Gate είναι άκυρες και κενές, ερχόμενος ουσιαστικά σε συνταύτιση με τα λεγόμενα του Πατριάρχη Ειρηναίου πώς καμιά αξία και ισχύ δεν είχαν, αφού έλειπε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, χωρίς την έγκριση της οποίας κανένας δεν έχει την δυνατότητα, ούτε ο ίδιος ο Πατριάρχης να πωλήσει ή να μισθώσει.