Ροή Ειδήσεων

Βρήκαμε τα στοιχεία στη φωλιά τους και τα ξετρυπώσαμε: Ο Gary Krupp και το Pave the Way Foundation (PTWF) βοήθησαν στην αναγνώριση του Θεόφιλου από το Ισραήλ

 
Ο Krupp και το Ίδρυμα Pave the Way έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διπλωματική/πολιτική διαμεσολάβηση ανάμεσα στο Βατικανό και το κράτος του Ισραήλ. Όταν οι αντιπρόσωποι του Ισραήλ αποσύρθηκαν από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και του Ισραήλ για την προτεινόμενη νομοθεσία σχετικά με τη Θεμελιώδη Συμφωνία του 1993, ο Krupp ενήργησε ως επικεφαλής στη διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών. Το Ίδρυμα “Pave the Way” πίεσε Ισραηλινούς διπλωμάτες, εβραϊκές φιλανθρωπικές οργανώσεις, μέλη του εβραϊκού κογκρέσου και ισχυρούς (με επιρροή) Εβραίους ηγέτες ώστε να επικοινωνήσουν με το γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ και να τονίσουν τη σημασία της ενδυνάμωσης της σχέσης μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και του κράτους του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί ξανάρχισαν διαπραγματεύσεις.
 
Μία ακόμα περίσταση στην οποία αποδείχθηκε σημαντική η παρέμβαση του Ιδρύματος στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους του Ισραήλ ήταν μετά την εκλογή του νέου Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου Γ’. Ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης δεν ήταν σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του, όταν η κυβέρνηση του Ισραήλ καθυστέρησε την αναγνώριση. Το Ίδρυμα Pave the Way ενεργώντας “προς το συμφέρον της διαθρησκειακής αρμονίας και των θετικών, βελτιωμένων σχέσεων” προέβη σε διαβήματα προς τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και το Βασιλιά της Ιορδανίας, καλώντας τους να δώσουν την προσοχή τους στο πρόβλημα αυτό. Ο Θεόφιλος Γ’ το ρόλο της παρέμβασης του Krupp στην προσπάθεια να προχωρήσουν οι υποθέσεις του Πατριαρχείου (Πηγή: wikipedia.org).
 

Το Ίδρυμα Pave the Way παροτρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση να διευκολύνει την αναγνώριση του Θεόφιλου Γ’
Νέα Υόρκη 06/11/2007
 
Το Ίδρυμα Pave the Way (PTWF), μια μη-αιρετική οργάνωση που ιδρύθηκε για την άρση των εμποδίων μεταξύ των θρησκειών, ούτως ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία και να τερματιστεί η κακή χρήση (κατάχρηση) της θρησκείας, έχει εκδώσει ένα επείγον κάλεσμα προς την ισραηλινή κυβέρνηση ώστε να ολοκληρώσει γρήγορα την αναγνώριση του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη των Ιεροσολύμων, Θεόφιλου Γ’. Ο Έλληνας Πατριάρχης εξελέγη κανονικά από τη σύνοδό του τον Αύγουστο του 2005, περισσότερα από δύο χρόνια πριν. Στα Ιερουσόλυμα, οι Πατριάρχες θα πρέπει να αναγνωριστούν από τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και τους Ιορδανούς. Η ισραηλινή κυβέρνηση καθυστερούσε την αναγνώριση αυτή  για πάνω από δύο χρόνια.
 
Ως αποτέλεσμα αυτού, ο Πατριάρχης είναι αναγκασμένος να ενεργεί με περιορισμένες δυνατότητες, δεδομένου ότι δεν ήταν σε θέση να εκτελέσει απλές τραπεζικές, το ταχυδρομικές και ορισμένες θρησκευτικές λειτουργίες και, επίσης, δεν ήταν σε θέση να μετακομίσει στην επίσημη οικία του Πατριάρχη. Ο Gary Krupp, Πρόεδρος της Pave the Way, δήλωσε "Έχουμε αναμιχθεί με αυτή την κατάσταση από νωρίς, γιατί το θεωρήσαμε ως ένα απλό ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας. Η ισραηλινή κυβέρνηση υπερηφανεύεται δικαίως για χορήγηση πλήρους θρησκευτικής ελευθερίας στο Ισραήλ. Θεωρούμε ότι αυτό η κατάσταση ενέχει πιθανό κίνδυνο σε μελλοντικά γεγονότα, όπου η καθυστέρηση αυτή θα μπορούσε να αναφερθεί για να αμφισβητηθεί ο ισχυρισμός της ισραηλινής κυβέρνησης περί θρησκευτικής ελευθερίας.
 
"Ο Μακαριώτατος Θεόφιλος Γ’ έχει δείξει τεράστια προσωπική υπομονή κατά τη διάρκεια των δύο αυτών τελευταίων ετών, ενώ υποστηρίζει σταθερά τη δέσμευσή του ως Πατριάρχης Ιεροσολύμων," δήλωσε ο Gary Krupp.
 
Την περασμένη εβδομάδα, η ισραηλινή διυπουργική επιτροπή αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει το Θεόφιλο Γ’, ως τον Έλληνα Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Το PTWF ζητεί ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, προκειμένου να καταστεί δυνατή η έναρξη των καθημερινών επιχειρήσεων (εργασιών) του Πατριαρχείου. Το PTWF επιθυμεί επίσης να δει τη διαδικασία επούλωσης να αρχίσει μεταξύ των μερών για να ενωθούν ενάντια σε εκείνους που θα χρησιμοποιούν τη θρησκεία για να προαχθεί η δική τους ατζέντα.
 
Είμαστε ικανοποιημένοι που η Υπουργική Επιτροπή ενέκρινε το Μακαριώτατο Θεόφιλο Γ’. Καλούμε τώρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει γρήγορα τη διαδικασία αυτή.

Πηγή: www.ptwf.org

Υ.Γ.: Και ο Παναγιώτατος εμπλεκόμενος με το  Pave the Way Foundation για χάρη της Σχολής της Χάλκης με τη διαμεσολάβηση του Θεόφιλου. Οι αποκαλύψεις προσεχώς στο ιστολόγιό μας.