Ροή Ειδήσεων

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ. ΕΚΘΕΤΟΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΟ 2005




Φανάρι Κωνσταντινουπόλεως, 23.05.2005

Κατά την εισήγησή του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώπιον της Συνδιάσκεψης των Προκαθημένων και των εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών για την τότε επικρατούσα κατάσταση στα Ιεροσόλυμα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «εδημοσιεύθη δε εις τα εφημερίδας και διωχετεύθη ευρέως εις το κοινόν διά των μέσων γενικής ενημερώσεως ότι πληρεξουδιοδοτηθέν πρόσωπον εχρησιμοποίησε την πληρεξουσιότητα διά την κατάρτισιν δύο τουλάχιστον τοιούτων πολυχρονίων και δη δύο εκατονταετιών μισθώσεων αξιολόγων ακινήτων του Πατριαρχείου, τούτο δε προς ετερόθρησκους.

Μετά την δημοσίευσιν των σχετικών πληροφοριών πολλά των μελών της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εδήλωσαν ότι αι μισθώσεις αύται εγένοντο εν αγνοία της Πατριαρχικής Συνόδου, παρ' όλον ότι κατά Νόμον (άρθρον 4, παρ. 3 και 5 παρ. α) η διαχειριστική εξουσία του Πατριάρχου ασκείται «εν συνόδω», δηλαδή μετ' έγκρισην της Συνόδου και όχι μονομερώς εν αγνοία αυτής.

Αι αντιδράσεις κατά των εν λόγω πολυετών μισθώσεων και της γενικωτέρας ασκήσεως των καθηκόντων αυτού υπό του Πατριάρχουν Ιεροσολύμων κυρίου Ειρηναίου συνεχίσθησαν διαρκώς εντεινόμεναι και εκορυφώθησαν με την έκδοσιν της από 5ης τρέχοντος μηνός Μαΐου αποκηρύξεως αυτού υπό της πλειοψηφίας των μελών της Ιεράς Συνόδου».

Πράγματι, στην αποκήρυξη η οποία δημοσιοποιήθηκε και στο επίσημο τριμηνιαίο περιοδικό του Οικουμενικού Πατριαρχείου «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» (Απρίλιος-Ιούνιος 2005) οι αντιφρονούντες Αγιοταφίτες σχετικά με τις υποτιθέμενες μακροχρόνιες εκμισθώσεις ακινήτων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, σε εβραϊκών συμφερόντων εταιρείες και χωρίς προηγουμένως να έχουν εξακριβωθεί οι χειρισμοί Παπαδήμα, αλλά και ούτε να υπάρχουν πειστήρια και αποδείξεις ότι ο Μακαριώτατος κ.κ. Ειρηναίος ενέχεται προσωπικά σε οποιοδήποτε στάδιο στις δήθεν συναλλαγές ανέφεραν για αυτόν πως «ψευδόμενος, διατείνεται σοφιστικώς ότι «αν υπέγραψα να κοπούν τα χέρια μου» και ότι «δεν πούλησα». Δεν υπέγραψε βεβαίως τα συμβόλαια, γνωρίζων τον άμεσον κίνδυνον της πράξεως ταύτης, υπέγραψεν όμως εις τον Παπαδήμαν τα πληρεξούσια, διά των οποίων εγένοντο τα συμβόλαια των πολυετών μισθώσεων, κατόπιν μακράς συνεργασίας μετ' αυτού. Και δεν επώλησε, καθ' ότι ενταύθα επικρατεί εύσχημος τρόπος πωλήσεως διά πολυετούς εκμισθώσεως 99 ετών μετ' αυτομάτου ανανεώσεως, ως εν προκειμένω».

Δηλαδή για να εκτοπίσουν τον Πατριάρχη τους, θεωρούσαν οι αντιφρονούντες Αγιοταφίτες ότι οι συναλλαγές για τις οποίες έγραψε στις 18.03.2005 η ισραηλινή εφημερίδα Maariv είχαν ολοκληρωθεί!!



Με αφορμή όμως το επίμαχο δημοσίευμα που βλέπετε άνω, ο Πατριάρχης Ειρηναίος αντέδρασε άμεσα και μόλις την επόμενη μέρα με ανακοίνωσή του διέψευσε τους ισχυρισμούς της εφημερίδας όπως μπορείτε να δείτε και στο in.gr. Ενδεικτικά επαναλαμβάνουμε από την τότε ανακοίνωση ότι:

«Αγοραστής ή πωλητής μιας περιουσίας με τόσο στρατηγική σημασία, απαραίτητα γνωρίζει ότι για τη διενέργεια μιας τέτοιας συναλλαγής απαιτείται η σαφής συγκατάθεση του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου».

«Είναι επίσης προφανές» συνεχίζει η ανακοίνωση, «ότι όποιος αγοραστής ή πωλητής δεν έχει ζητήσει την έγγραφη άδεια και συγκατάθεση του Πατριάρχη και της Συνόδου ειδικά, αναφορικά με την περιουσία για την οποία γίνεται λόγος στο δημοσίευμα της εφημερίδας, ενεργεί κακόπιστα και κακοπροαίρετα, γεγονός το οποίο καθιστά την όποια συναλλαγή άκυρη, πέραν πιθανών ποινικών ευθυνών».

Δείτε όμως αυτό που εμείς γνωρίζουμε καιρό για το Θεόφιλο και θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας.

Στο πλαίσιο των μέσων ενημέρωσης ο δικηγόρος Guy Martin αντιπροσώπευσε το 2008 το Θεόφιλο σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της αραβόφωνης εφημερίδας Asharq Al Awsat, που εδρεύει στο Λονδίνο. Η αντιπροσώπευση καθορίστηκε με όρους εμπιστευτικότητας, που περιελάμβαναν τη δημοσίευση μιας πλήρους απολογίας της αραβόφωνης εφημερίδας, η οποία και ακολουθεί μεταφρασμένη από τα αγγλικά:


«Στην έκδοση της Asharq Al - Awsat της 31ης Μαρτίου 2007 και στο Διαδίκτυο, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο με τίτλο «Νομική προσπάθεια να σταματήσει ο Ορθόδοξος Πατριάρχης την πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας στα Ιεροσόλυμα».

Το άρθρο ανέφερε ότι η προσφυγή είχε κατατεθεί υποστηρίζοντας ότι ο σημερινός Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ', ενεργούσε παράνομα όσον αφορά συναλλαγές γης στα Ιεροσόλυμα». Επίσης, παρεμπιπτόντως, ανέφερε ισχυρισμούς ότι ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ' χρησιμοποιούσε εσφαλμένα την Ιορδανική και Παλαιστινιακή αναγνώρισή του ως Πατριάρχη ώστε να επισπευθούν οι πωλήσεις γης στα Ιεροσόλυμα, ότι σπαταλούσε τα επίμαχα ακίνητα στη Jaffa Gate στην Παλαιά Ιερουσαλήμ και ότι χρησιμοποιούσε τα χρήματα που συγκέντρωσε με ύποπτους και παράνομους τρόπους.

Δεχόμαστε τις διαβεβαιώσεις του Πατριάρχη ότι αυτοί οι αναφερόμενοι ισχυρισμοί ήταν αναληθείς και ότι δεν ενεργούσε παράνομα σχετικά με τις ιδιοκτησίες στη Jaffa Gate ή τις λοιπές συναλλαγές που αναφέρονται στο άρθρο, καθώς και ότι ο ίδιος απέρριψε την πίεση να αναγνωριστούν οι συμφωνίες στη Jaffa Gate. Υπήρχε όντως η δημόσια δήλωσή του πως οι συμφωνίες στη Jaffa Gate είναι άκυρες και κενές και πως είχε μια στρατηγική για την προστασία αυτών των ιδιοκτησιών. Δεχόμαστε επίσης τη διαβεβαίωσή του ότι δεν ενεπλάκη σε ύποπτες ή παράνομες συμφωνίες με τα κεφάλαια που προκύπτουν από τις συναλλαγές που αναφέρονται.

Ζητούμε συγνώμη για τυχόν σύγχυση ή αμηχανία που προκλήθηκε στον ίδιο από την αναφορά των εν λόγω ισχυρισμών και είμαστε χαρούμενοι που βάλαμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση».

Αν λοιπόν οι συναλλαγές Παπαδήμα ήταν κενές για το Θεόφιλο, τότε γιατί έριξε τον Πατριάρχη Ειρηναίο για κάτι το οποίο είναι άκυρο και δεν ισχύει;

Το ντοκουμέντο της αραβόφωνης εφημερίδας Asharq Al Awsat που ανακάλεσε δημοσίευμά της για το Θεόφιλο, υποστηρίζοντας τη γραμμή ότι οι συναλλαγές Παπαδήμα ήταν άκυρες