Ροή Ειδήσεων

«ΕΑΛΩ» Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ. ΝΕΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ. ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ


Σύμφωνα με το «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ» της Σοφίας Ν. Σφυρόερα, στη σελίδα 29 διαβάζουμε πως το προσκυνηματικό καθεστώς που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα είναι βάσει των άρθρων 62 και 63 της Βερολινείου Συνθήκης.

Αυτό το προσκυνηματικό καθεστώς στηρίζεται στο αυτοκρατορικό διάταγμα του σουλτάνου Οσμάν Γ', που παραχωρήθηκε το 1757 στον Πατριάρχη Παρθένιο και στο σουλτανικό αυτοκρατορικό διάταγμα προς το έθνος των Ρωμαίων που παραχωρήθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Κύριλλο Β' στις 15 Μαρτίου 1852 και αποφασίζει ότι «ουδεμία αλλοίωσις δύναται να επενεχθεί εις το καθεστώς εν τοις Αγίοις Τόποις».

Προσέξτε τώρα!

Στη σελίδα 28 η συγγραφέας γράφει επί λέξει «... η συντήρηση ναών και μονών η οποία εγείρει αυτόματα δικαιώματα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς από τον επισκευαστή, οδηγεί τους Έλληνες Πατριάρχες στην έκκληση παροχής οικονομικής βοήθειας από τους απανταχού ευρισκόμενους χριστιανούς...».

Τι σας πληροφορήσαμε εμείς στις 09.10.2013;

Ότι στις 16.07.2002 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος δέχθηκε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου κ. Γιαννάκη Κασουλίδη μετά του οποίου είχε μακρά συνομιλία επί θεμάτων του Πατριαρχείου και ιδιαιτέρως της επισκευής του Ιερού Ναού της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού εις Βηθλεέμ.

Απεναντίας για το ίδιο μνημείο ο Θεόφιλος σύμφωνα με δημοσίευμα της αραβόφωνης εφημερίδας των Ιεροσολύμων «Αλ Κουτς» (22.09.2008) ζητούσε και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής αποδεχόταν να ανακαινίσει, παρότι για την Αγιοταφιτική Αδελφότητα έχει θεσπιστεί και ισχύει πως «το Ιερόν Κοινόν του Παναγίου Τάφου συντηρεί και διευθύνει δι' Εξάρχων και Ηγουμενων, άπαντα τα εν τη Αγία Γη Ιερά Μοναστήρια και Μετόχια του Παναγίου Τάφου με τα των εν αυτοίς Ιερων Ναών και των συνδεδεμένων αυτοίς ποικίλων εξαρτημάτων...».

Σχετικά εμείς είχαμε αναφερθεί στις 10.01.2012 και στις 19.01.2012, όπου μεταξύ άλλων η παλαιστινιακή κυβέρνηση για έργα αποκατάστασης δαπάνησε κονδύλι-κερκόπορτα ύψους ενός εκατ. δολαρίων.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής επιβλέπει έργα αποκατάστασης εντός του Ναού της Γεννήσεως


Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών, η Παλαιστινιακή Αρχή έκανε αίτηση ένταξης στην UNESCO, η οποία έγινε δεκτή τον Οκτώβριο του 2011 προκαλώντας την οργή των Ισραηλινών και των Αμερικανών, ενώ με κατεπείγουσα διαδικασία στη διάρκεια ετήσιας γενικής διάσκεψης στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο του 2012 η UNESCO συμπεριέλαβε το Ναό της Γεννήσεως ως το πρώτο παλαιστινιακό μνημείο που εγγράφεται στη λίστα των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο σημείο αυτό παραθέτουμε έγγραφο υποταγής στην UNESCO και κατ' επέκταση της άλωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος επί της Βασιλικής της Γεννήσεως.

Το υπογράφει ο Θεόφιλος...




Ακολουθεί μετάφραση στα ελληνικά:


No. 1173
Κον Ziyad Al-Bandak
Προεδρικό Σύμβουλο για τις Χριστιανικές Υποθέσεις

Αγαπητέ κ. Bandak,

Σας γράφουμε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και τις προσπάθειες για να αναδειχθεί η Βηθλεέμ ως πόλη Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ενθαρρύνουμε και επιδοκιμάζουμε τις προσπάθειες αυτές και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την πρωτοβουλία αυτή. Δίνουμε την άδειά Μας για τις απαιτούμενες εργασίες που προτείνονται στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού της Γεννήσεως και γύρω από τα διάφορα τριγύρω οικοδομήματά Μας.

Ας ευλογήσει ο Παντοδύναμος τις προσπάθειες αυτές με κάθε δικαιούμενη επιτυχία.

         Με τις καλύτερες ευχές και τις Πατριαρχικές ευλογίες,
                                      Υπογραφή

Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ,
Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2010