Ροή Ειδήσεων

Χορός εκατομμυρίων για τις μονές του Αγίου Όρους, δεκάρα τσακιστή στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο. Δείτε τα ντοκουμέντα (μέρος Α')



 

Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος σηματοδότησε η επίσκεψη στο Φανάρι (με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του Οικουμενικού Πατριάρχη) του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και του υφυπουργού Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκη.

Η επίσκεψη αυτή του κ. Χριστόδουλου στην Κωνσταντινούπολη εκκρεμούσε ένα χρόνο, αφού με αυτή θα επισφραγιζόταν η συμφωνία «ανακωχής» που επετεύχθη μεταξύ τους τον Μάιο του 2004, έπειτα από δεκάμηνη κρίση με αφορμή το καθεστώς των μητροπόλεων που ανήκουν στις «Νέες Χώρες».

Η ένταση μεταξύ των δύο Προκαθημένων είχε ξεκινήσει μετά τον θάνατο του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα, τον Ιούλιο του 2003, και ύστερα από πολύμηνη διαμάχη τερματίστηκε πέρυσι τον Μάιο με τη μεσολάβηση της τότε υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου.

Ωστόσο οι σχέσεις τους για αρκετό καιρό μετά την... ανακωχή παρέμεναν στον «πάγο» και η πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής αργούσε.

Φαίνεται όμως ότι η συνάντηση που είχαν στην κηδεία του Πάπα, αλλά πολύ περισσότερο οι επαφές κατά τη διάρκεια της Διορθόδοξης Συνόδου για τη διαγραφή του Πατριάρχη Ειρηναίου, εξομάλυναν τις σχέσεις τους («Έθνος», 08.06.2005).

Όπως έγινε τότε γνωστό από την Αρχιεπισκοπή ο κ. Χριστόδουλος συνοδευόταν μεταξύ άλλων από τον μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα και τον πρωτοσύγκελο πατέρα Θωμά Συνοδινό.

Υ.Γ. Το 2005 με τον εορτάζοντα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία συγχοροστάτησαν μεταξύ άλλων οι ηγούμενοι της Μονής Ξενοφώντος Αλέξιος και Κουτλουμουσίου Χριστόδουλος (δες «metro», 13.06.2005).







ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...