Ροή Ειδήσεων

Ο υπόδικος Παπαδήμας, τα Κατεχόμενα Κυπριακά εδάφη, ο Βόστρων Τιμόθεος και ο μοιχεπιβάτης Θεόφιλος






«Τον Δεκέμβριο του 2004 ο Πατριάρχης Ειρηναίος αναγκάστηκε να υποβάλει μήνυση κατά του Παπαδήμα επειδή εξαφανίστηκε από τα Ιεροσόλυμα παίρνοντας μαζί του τα χρήματα του ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο τελευταίος διαπραγματευόταν την πώληση τεράστιων εκτάσεων που ανήκαν στο Πατριαρχείο και βρισκόταν στην Κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου».

Σχετικά με το παραπάνω απόσπασμα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» (07.09.2013), του οποίου όμως εμείς δεν υιοθετούμε ορισμένα περιστατικά, θα αναφέρουμε συμπληρωματικά τα εξής γεγονότα ώστε να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του..

  1. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2004 στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» σε ρεπορτάζ με τίτλο «Πωλεί κατεχόμενη γη;» μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος γράφει πως «περίεργο παιχνίδι εναντίον της Κύπρου με πολιτικές προεκτάσεις φαίνεται ότι παίζουν κάποιοι Ιεράρχες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Αποκλειστικές πληροφορίες του "Π" αναφέρουν ότι γίνονται επαφές προκειμένου να πουλήσουν σε ξένους ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου που βρίσκεται στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας δύο κληρικοί του Πατριαρχείου οι Μεθόδιος και Ησύχιος και ένας λαϊκός που φέρεται να είναι οικονομικός διαχειριστής του Πατριαρχείου δεν αποκλείεται να ήλθαν τις τελευταίες ώρες στην Κύπρο για διαπραγματεύσεις με στόχο να πουλήσουν όπως λέγεται, περιουσία της ιστορικής Μονής της Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου κοντά στο χωριό Κουτσοβέντης της Κυρήνειας, κάτω από την κορυφή του κάστρου του Βουκαφέντο [...] Ύστερα από ενέργειες του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου, Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος επικοινώνησε προσωπικώς με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο ο οποίος δήλωσε άγνοια για τις σχετικές πληροφορίες και ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να πωλήσει την περιουσία του Πατριαρχείου στα Κατεχόμενα, "γιατί αυτό είναι απαράδεκτο, εφόσον είναι άλυτο το Κυπριακό"».
    Αξίζει να σημειωθεί ότι διάψευση στα περί της πώλησης ακινήτων τότε έγινε και από τον Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος Ησύχιο (δες εφημερίδα «Απογευματινή», 17.02.2005, σελ. 13).


  2. Στα Εκκλησιαστικά Χρονικά Σωτηρίου Έτους 2007 του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και στη σελίδα 374 γράφει ότι την Παρασκευήν 3/16 Νοεμβρίου ο κ. Θεόφιλος εδέχθη τον εκ Κύπρου επιχειρηματίαν κ. Μίκη Ιορδάνου, παρουσία του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και Αγιοταφίτου κ. Μεθοδίου και συνεζήτησε μετ' αυτού θέματα αφορώντα την κτηματικήν περιουσίαν του ημετέρου Πατριαρχείου εις Κύπρον.

  3. Στα Εκκλησιαστικά Χρονικά Σωτηρίου Έτους 2007 του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και στη σελίδα 457 γράφει ότι τέλη Νοεμβρίου «αξιοποιών την επίσκεψιν του εις την Κύπρο ο κ. Θεόφιλος επεσκέφθη μετά της συνοδείας του και του εν Κύπρω αντιπροσώπου Ιερωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου το κτήμα του Πατριαρχείου εις την παραμεθόριον περιοχήν Λευκωσίας και το κτήμα της Ιεράς Μονής αγίου Χρυσοστόμου Κουτσοβέντη. Εν συνεχεία μετέβη εις το οίκημα του Πατριαρχείου παρά την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Κύπρου, το οποίο θα χρησιμεύση ως Εξαρχία του Πατριαρχείου. Επίσης επεσκέφθη το κτίριον της οδού Λήδρας, το κτήμα εις τον Ύψωνα και το Ακρωτήρι. Κατά την επίσκεψιν ταύτην ο Μητροπολίτης Βόστρων ενημέρωσε τον κ. Θεόφιλον επίς της καταστάσεως της περιουσίας του Πατριαρχείου εις την Κύπρον».