Ροή Ειδήσεων

Η ιστορία μιας φωτογραφίας (Μέρος Ε')



Το λογότυπο από την έκδοση του περιοδικού «Ο Πανάγιος Τάφος»



Ακολουθεί το μήνυμα του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Ειρηναίου επί της έκδοσης όπως παρουσιαζόταν στην πρώτη σελίδα του τριμηνιαίου περιοδικού, το οποίο τυπώθηκε με δαπάνες του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ»:

Η Μετριότης ημών, ευθύς ως ανήλθε εις τον παλαίφατο και μαρτυρικό Πατριαρχικό Θρόνο των Ιεροσολύμων, εθεώρησε αναγκαία την έκδοση ενός περιοδικού εντύπου, το οποίο ν’ αναφέρεται σε γενικές γραμμές στα Πανάγια Προσκυνήματα και την από αιώνων προσφορά του Πατριαρχείου μας, την οποία συνήθως οι νεότεροι αγνοούν ή γνωρίζουν ελλιπώς, να κάνει ευρύτερα γνωστό το έργο που εδώ σήμερα επιτελείται μέσα σε πολύ δύσκολες, όπως σχεδόν πάντοτε, συνθήκες στην τόσο ευαίσθητη αυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής, να προβάλλει τους στόχους της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, της Μητρός των Εκκλησιών, ν’ αναδεικνύει τα υπάρχοντα προβλήματα και να επιδιώκει την επίλυσή τους, αλλά παράλληλα και να οικοδομεί στο μέτρο του δυνατού τις ψυχές και να τις φέρνει εγγύτερα στον Θεάνθρωπο Ιησού και στους Ιερούς τόπους, όπου «έστησαν οι πόδες Αυτού».
Και ήδη αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση, διότι ο στόχος μας αυτός σήμερα υλοποιείται με την έκδοση του ανά χείρας περιοδικού. Ετιτλοφορήθη «Ο Πανάγιος Τάφος», διότι Αυτός είναι το ιερότερο μνημείο της Χριστιανοσύνης και από Αυτόν πηγάζει κάθε Ευλογία και Χάρη. Ο υπότιτλος «Χαράς ευαγγέλια της Αναστάσεως Χριστού», ειλημμένος από το γνωστό αναστάσιμο υμνογράφημα, αυτή τη Χάρη δηλώνει: Το χαρμόσυνο μήνυμα προς όλους τους «κοπιώντες και πεφορτισμένους», όλους τους αδικουμένους, όλους τους σκεπτομένους, προς πάντα άνθρωπο, ότι η σωτηρία και η επίλυση των προβλημάτων και αυτής της ζωής, αλλά και των μεταφυσικών, επιτυγχάνεται μονάχα με την οικείωση του φωτός της Αναστάσεως του Κυρίου. Το μήνυμα αυτό, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, υπηρετεί και η θεματολογία του περιοδικού. Τους στόχους αυτού του περιοδικού, εν τινι μέτρω, υπηρετούν και οι υπάρχουσες ξενόγλωσσες στήλες.
Εν τέλει, αφού διαβεβαιώσομε τους πάντες ότι όλοι ημείς οι της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος, από του Πατριάρχου έως και του τελευταίου Μοναχού, θα συνεχίσομε να πολιτευόμεθα εν τη Αγία Γη εν φόβω και τρόμω πολλώ, εν ευλαβεία πολλή, αλλά και εν αφοσιώσει πλήρει προς τη μεγάλη ευθύνη της προστασίας και διατηρήσεως των Παναγίων Προσκυνημάτων, απονέμομε εις πάντας την Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν, επικαλούμενοι την Χάριν και Ευλογίαν του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου.

Εν Αγία Πόλει Ιερουσαλήμ βε’ Ιανουαρίου α΄
Ο Ιεροσολύμων Ειρηναίος