Ροή Ειδήσεων

Η ιστορία μιας φωτογραφίας (Μέρος Γ')



Άγιοι Τόποι, Φεβρουάριος 2005. Στη φωτογραφία-ντοκουμέντο εικονίζεται ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος με τον μακαριστό πλέον επ. Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Νικόλαο Θέμελη, ανηψιό του αοίδιμου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Τιμοθέου Θέμελη (ήταν αδελφός του πατέρα του).

Η συνάντηση που κρατήθηκε μυστική, υπό την έννοια ότι δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση ή ενημέρωση σχετικά με αυτή, δεν ήταν καθόλου εθιμοτυπική όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Αντιθέτως η συζήτηση ήταν πολύ συγκεκριμένη, σαφής και αφορούσε:

  1. Την παραίνεση του κ. Θέμελη μέσα στην Αίθουσα του Θρόνου προς τον Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης Αρίσταρχο ώστε να βρει και να δημοσιοποιήσει ό,τι είχε σχέση με τον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Γιάννη Τσιγάντε και της ομάδας ΜΙΔΑΣ 614. Η στελέχωση του κλιμακίου έγινε από μέλη της οργάνωσης Αφανών Ηρώων που συγκροτήθηκε στη Μέση Ανατολή. Πολιτικός αρχηγός της οργάνωσης «Αφανείς Ήρωες» ήταν ο τότε Πατριάρχης Ιεροσολύμων Τιμόθεος. Το αρχείο της ομάδας ΜΙΔΑΣ 614 και της οργάνωσης «Αφανείς Ήρωες» είχε παραδώσει προς φύλαξη στο Πατριαρχείο ο υπαρχηγός της ομάδας ΜΙΔΑΣ 614 λοχαγός Παναγιώτης Ρογκάκος.


  2. Τις τότε αλλεπάλληλες «αποκαλύψεις» γύρω από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο και τη δίνη της κρίσης στην Εκκλησία της Ελλάδος


  3. Περί της ιδέας του Πατριάρχη Ειρηναίου να επισκεφτεί το καλοκαίρι του 2005 την Ιερά Μητρόπολη Σάμου και να εορτάσει εκεί την μνήμη των εν Σάμω διαλαμψάντων Αγίων μεταξύ αυτών και του νεομάρτυρος Γεωργίου από τη Χώρα της Σάμου, γενέτειρα του Μακαριωτάτου.


  4. Περί της ιδέας του Πατριάρχη Ειρηναίου να επισκεφτεί τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο χωριό Εξοχή του Δήμου Αιγείρας (ανατολικά της Ακράτας). Χτίστηκε το 1673 από τον τότε Πατριάρχη Ιεροσολύμων Δοσίθεο Σκαρπέτη ως αφιέρωμα στον τόπο καταγωγής του. Ο συγκεκριμένος Πατριάρχης γεννήθηκε στη Ράχωβα (Εξοχή) το 1641 και διετέλεσε Πατριάρχης από το 1669 έως το 1707. Το εσωτερικό του Ναού αγιογραφήθηκε από μοναχό της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας τον οποίο έστειλε ο ίδιος ο Πατριάρχης Δοσίθεος για τον σκοπό αυτό.


  5. Περί της ιδέας του Πατριάρχη Ειρηναίου στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2006 στην Πάτρα να συμμετέχει και το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων μέσω μιας μεγάλης έκθεσης ιερών κειμηλίων -όπως η πρώτη ως τότε έξοδος θησαυρών του Αγίου Όρους στη Θεσσαλονίκη το 1997- και σε συννενόηση με την ελληνική κυβέρνηση να προσκαλεστούν στα εγκαίνια οι ηγέτες του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Ιορδανίας προκειμένου το αμέσως επόμενο διάστημα να συναντηθούν και με τον μεταξύ τους διάλογο να παραγάγουν ιδέες και προτάσεις που θα εξομάλυναν τις σχέσεις τους. Την συγκεκριμένη πρόταση αποκάλυψε μερικώς σε προσωπική του συνέντευξη τον Μάιο του 2009 στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» και ο ίδιος ο μακαριώτατος. Συζήτηση για τέλεση Έκθεσης πραγματοποιήθηκε και στο πατριαρχικό σπίτι της Νέας Φιλοθέης τον Σεπτέμβριο του 2004 κατά την ανεπίσημη (ολιγοήμερη) επίσκεψη του Πατριάρχη Ειρηναίου στην Αθήνα. Ο Μακαριώτατος μαζί με τον αείμνηστο αρχιμανδρίτη Θεόκτιστο Σάμιο, Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα (πνευματικό πατέρα του μοιχεπιβάτη Θεοφίλου) και συνεργάτες (που ακόμη δεν θα αναφέρουμε) είχαν καταλήξει στην απόφαση πως αν υπήρχε ευνοϊκή έκβαση επί του θέματος να αναλάβει τη διοργάνωση ο μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος. Ιδέα επίσης ήταν η Έκθεση των κειμηλίων να μεταφερθεί και στη Ρωσία (Μόσχα και Πετρούπολη).


  6. Τη σκέψη να συνεργαστεί το Πατριαρχείο με το φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Άννα Μαρία» για τη χορήγηση υποτροφιών σε κληρικούς για ευρύτερες σπουδές στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι στις 15.02.1995 ο πρώην Βασιλιάς της Ελλάδος Κωνσταντίνος είχε επισκεφτεί τους Αγίους Τόπους φιλοξενούμενος του τότε Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διοδώρου. Τον Ιούνιο του 1995 ο Διόδωρος είχε λάβει μέρος στην τελετή του γάμου του πρίγκιπα Παύλου στο Λονδίνο.


  7. Ο αοίδιμος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος, ο πρώην Βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος και ο άλλοτε ακρογωνιαίος λίθος του παλαίφατου Πατριαρχείου Γέρων Αρχιγραμματεύς Μητροπολίτης Λύδδης (νυν Βόστρων) Τιμόθεος.


  8. Περί της οργάνωσης επισκέψεων αποδήμων και ομογενών παιδιών και νέων στα Ιεροσόλυμα.


  9. Περί της οργάνωσης επισκέψεων μαθητών της Γ' Γυμνασίου και των καθηγητών-συνοδών τους (από παραμεθόριες περιοχές) στα Ιεροσόλυμα.


  10. Περί της ιδέας για συνομιλίες με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ο ΟΣΚ είναι ο επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και όλων των φορέων που κατασκευάζουν εκπαιδευτικά κτίρια παρέχοντας υπηρεσίες εξυπηρέτησης και αναβάθμισης των υποδομών των Ελληνικών Σχολείων και στο εξωτερικό).


  11. Περί της ιδέας για κατασκευή εκπαιδευτηρίων (Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ελλάδα στα πρότυπα λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...