Ροή Ειδήσεων

Πανάγιος Τάφος ΑΕ (επιλεκτικό απόσπασμα άρθρου της δημοσιογράφου Μαρίας Αντωνιάδου)

  1. Μητροπολίτης με στενές σχέσεις με ανώτερους αξιωματούχους της περιοχής που ποιμαίνει, έφυγε σε νεαρή ηλικία από την Ελλάδα. Χωρίς ιδιαίτερες θεολογικές γνώσεις, ο ιεράρχης κατάφερε να αναδειχθεί στα ανώτερα αξιώματα της Αδελφότητας και μάλιστα ο ρόλος του είναι καίριος και καθοριστικός για το μέλλον του Πατριαρχείου. Επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και λέγεται ότι διαθέτει μια μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει να καταβάλλει προσπάθειες στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και βρίσκεται σε συνεργασία με ορισμένα τουριστικά γραφεία που πραγματοποιούν εκδρομές στη γη όπου γεννήθηκε, περπάτησε, βαπτίστηκε, κήρυξε και σταυρώθηκε ο Χριστός.
  2. Μητροπολίτης από τους πλέον γνωστούς και προβεβλημένους, που σήμερα δεν βρίσκεται στο προσκήνιο, αναπτύσσει κυρίως σχέσεις με ρώσους επιχειρηματίες και φέρεται να διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπάθησε σύμφωνα με πληροφορίες να ανεγείρει ένα ξενοδοχείο στην Ιερουσαλήμ και ζήτησε την παραχώρηση οικοπέδου του Πατριαρχείου που βρίσκεται κοντά στη Γεθσημανή για την ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων αλλά, όπως λέγεται, σκόνταψε στη σθεναρή αντίσταση των συνεργατών του Πατριάρχη.
  3. Έτερος ιεράρχης, από εκείνους που τους βλέπει κανείς διαρκώς δίπλα σε κάποιον Πατριάρχη, επιδίδεται, όπως λέγεται, στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Αγία Γη και συνεργάζεται με τουριστικά πρακτορεία της Βόρειας και σε ορισμένες περιπτώσεις και της Νότιας Ελλάδας, γι' αυτό και σχεδόν καθημερινά ξεναγεί έλληνες προσκυνητές στα πανάγια προσκυνήματα.
  4. Άλλος ιεράρχης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην κρίση που υπάρχει μεταξύ του Πατριαρχείου και της κυβέρνησης της Ιορδανίας, φρόντισε να κληρονομήσει μια ακίνητη περιουσία αξίας εκατομμυρίων ευρώ στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
  5. Πολλοί ιεράρχες έχουν αδυναμία στα βαρύτιμα εγκόλπια, στα ακριβά ωρολόγια τύπου Rolex και στα πολυτελή αυτοκίνητα. «Αν δεν έχεις μεγάλο αυτοκίνητο, δεν σε σέβονται» υποστηρίζουν ορισμένοι κληρικοί και η απόδειξη του γεγονότος είναι οι μεγάλου κυβισμού Μερτσέντες που διατηρούν ορισμένοι ιεράρχες.
  6. Ορισμένοι μεγάλοι σε ηλικία ιεράρχες, όπως λέγεται, προτιμούν τη σιγουριά που προσφέρουν οι ελβετικές τράπεζες και ουδείς μπορεί να γνωρίζει το ύψος των τραπεζικών τους λογαριασμών. Απομονωμένοι στα κελιά τους παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στην Αδελφότητα και ουσιαστικά έχουν αποσυρθεί από τα τεκταινόμενα, έχοντας τη σιγουριά ότι δεν θα πεινάσουν στα γεράματά τους.
  7. Κάποιοι κληρικοί που υπηρετούν σε καίριες θέσεις φέρονται να διαθέτουν ξενοδοχεία στη νησιωτική Ελλάδα και μετοχές σε πλοία.
  8. Στο «παιχνίδι του χρήματος» συμμετέχουν και ορισμένοι αραβόφωνοι κληρικοί. Έτσι, παρά τον πενιχρό μισθό τους μπορούν να ζουν πολυτελώς και να ταξιδεύουν διαρκώς στο εξωτερικό.
Την κατάσταση γνωρίζει πολύ καλά και ο σημερινός προκαθήμενος της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ο οποίος, όπως και ο κύριος αντίπαλός του στη διεκδίκηση του πατριαρχικού θρόνου Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος, [...] παραμένουν σταθερά μακριά από τον πειρασμό του χρήματος.