Ροή Ειδήσεων

«Να ρωτήσετε αυτόν τον... πώς τον λένε...». Σχέσεις οργής και αμοιβαίας καχυποψίας μεταξύ Μολυβιάτη και Σκανδαλάκη.





Ο Πατριάρχης Ειρηναίος υπήρξε και θύμα των σχέσεων αμοιβαίας καχυποψίας και υπονόμευσης που επικρατούσαν στο Υπουργείο Εξωτερικών το 2005 τόσο μεταξύ των μελών της πολιτικής ηγεσίας όσο και μεταξύ διπλωματών και πολιτικής ηγεσίας.

Για την ακρίβεια διαβάστε παρακάτω αποσπασματικά τι επικρατούσε στη Βασιλίσσης Σοφίας κατά την κρίση στα Ιεροσόλυμα από τη δημοσιογράφο Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου (εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»).

«Όταν προ ημερών ο Πέτρος Μολυβιάτης συζητούσε με συνεργάτες του και η συζήτηση ήρθε στο θέμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ουδείς εξεπλάγη που ο υπουργός Εξωτερικών «ξέχασε» το όνομα του αρμοδίου υφυπουργού του, Παναγιώτη Σκανδαλάκη. «Να ρωτήσετε αυτόν τον... πώς τον λένε...».

Είναι κοινό μυστικό στο υπουργείο Εξωτερικών ότι ο υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης έχει σχέσεις καχυποψίας με τους υφυπουργούς Γιάννη Βαληνάκη, Παναγιώτη Σκανδαλάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ευτυχώς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου κ. Κουμουτσάκος που καθόταν δίπλα στον προϊστάμενό του έσπευσε να ψιθυρίσει το όνομα κι έτσι αποσοβήθηκε η παράταση της αμηχανίας.

Κάποιος καλοπροαίρετος - ή ανυποψίαστος περί των συμβαινόντων στη Βασιλίσσης Σοφίας θα μπορούσε να υποθέσει ότι η «αμνησία» του κ. Μολυβιάτη ήταν της στιγμής - ένα ανθρώπινο στοιχείο, βρε αδερφέ, όπως έλεγε συνεργάτης του. Μονάχα που ο υπουργός Εξωτερικών δεν συνηθίζει να ξεχνά, προσθέτει άλλος διπλωμάτης που γνωρίζει για δεκαετίες τον κ. Μολυβιάτη [...].

Για τον υφυπουργό, τον Παναγιώτη Σκανδαλάκη, τα πράγματα ήταν από την αρχή «χλωμά». Μολονότι στην πολιτική δεν βρέθηκε από ανάγκη - είναι επιτυχημένος πανεπιστημιακός γιατρός - οι αρμοδιότητες που του δόθηκαν δεν προσφέρονταν για ανάδειξη. Μέχρι που ήρθε η κρίση στην Εκκλησία - τόσο με την πτυχή της κόντρας Χριστόδουλου και Βαρθολομαίου όσο και στη συνέχεια με τα σκάνδαλα που έπληξαν και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Εν ριπή οφθαλμού αποδείχθηκε ότι ο κ. Σκανδαλάκης όχι μόνον είχε τις απαραίτητες διασυνδέσεις, αλλά μπορούσε και να παίρνει αποφάσεις. Το τελευταίο αυτό στοιχείο φαίνεται πως δεν άρεσε στον πολιτικό του προϊστάμενο [...].

Ενοχλημένοι και οι διπλωμάτες

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΙ όμως με τον κ. Μολυβιάτη στο υπουργείο Εξωτερικών είναι και οι διπλωμάτες. Είδαν μεν με ανακούφιση να απομακρύνεται η στρατιά των συμβούλων του κ. Παπανδρέου, αλλά δεν είδαν - όπως λένε - τη δική τους αξιοποίηση. H ηγεσία του υπουργείου - υποστηρίζουν - αξιοποιεί τους διπλωμάτες επιλεκτικά και με απολύτως υποκειμενικά κριτήρια αρνείται να προχωρήσει σε προαγωγές και προβαίνει σε τοποθετήσεις που δεν συνοδεύονται πάντα από λογικές εξηγήσεις. Έτσι, δεν είναι πλέον λίγοι οι διπλωμάτες όλων των βαθμίδων που κάνουν κάτι σαν λευκή απεργία - περιορίζουν την εργασία τους στη διαχείριση και στην ελάχιστη δυνατή συνεισφορά. Αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται και η γνώση περί του τι συμβαίνει εντός και εκτός των τειχών, να έχουν εκλείψει οι καταθέσεις απόψεων και να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και διάχυτη διπλωματική ολιγωρία [...]».